Домът на културата чества 70-годишен юбилей, Марияна Ликова разказва историята му

    Искам да поздравя и да изразя моята благодарност към всички, които се включиха в подготовката и реализирането на нашите идеи, за да отбележим 70 години от дейността на Дом на културата. Това е едно по-специално събитие, защото за тези години, нашата институция успя да се превърне в дом на традициите, на музиката, на танците и на нашите корени.

    Ние сме място, където красотата на фолклора е пренесена и представена на публиката с помощта на нашите ансамбли.Над 1000 човека са участвали в нашия фолклорен ансамбъл, изпълнявайки традиционни танци, костюмирани в красиви народни носии. Тези хора са създали история и наследство, което продължава да вдъхновява нови поколения да се включват и да откриват красотата на традициите и фолклора.

     Нашите изпълнения на сцената на музикалния театър ни позволяват да поддържаме жива връзката с миналото и да я превръщаме в изкуство, което може да вдъхновява хората до днес.

    Нашата детска музикална школа е място, където най-малките ни посетители могат да се запознаят с музиката, да научат да свирят на инструмент и да се влюбят в изкуството. Тук, те могат да се развиват и да намират нови начини да изразят себе си чрез музиката.

    Затова, днес, когато отбелязваме 70 години от нашата институция, нека да се вдъхновим от всички хора, които са направили възможно това, което сме днес. Нека да се гордеем с богатството на нашата култура и да я представяме на света с гордост и уважение.

    За да реализираме тази трилогия от концерти получихме подкрепа както от Община Кърджали, и лично от Кмета – д-р инж. Хасан Азис, така и от дарения на местни фирми и физически лица, които милеят за духовността и културата  на нашия град. Обръщаме се с признателност и благодарност към тях за предоставените дарения, тъй като  тяхната помощ  е от съществено значение за нас и концертите нямаше да бъдат толкова значими без тяхната подкрепа. Надяваме се, че това сътрудничество ще продължи и занапред, за да можем заедно да съхраняваме и разпалваме културното и духовното богатство на град Кърджали и нашата страна. Пожелаваме им здраве и нека направеното добро им се върне стократно!

    Широко разпространено е мнението, че ако попитате някой местен жител от  града, за най-забележителните неща от селището му ,  с голяма сигурност в изброяването им повечето от тях биха споменали и Дома на културата. Защото всеки от нас е имал досег с този Дом на културата, по един или друг начин. Да не говорим за по-старите жители на града, за които той е бил един от центровете за забава, изкуство и култура в последните 70 години… А каква е историята му?

          Едно от първите големи предприятия на територията на Кърджали и Източните Родопи е българо-съветското минно предприятие ”Горубсо”. Към него още в началото на 50-те години е създаден Дом на културата на работещите в минната промишленост в района. През октомври 1952 г. е открита и новата сграда на Дома на културата, която по онова време е била най-внушителната сграда в Кърджали.

          В първите години Домът се ръководи от временно управляващи, в смисъл, че са за кратко време. Начело до 1960 година е стоял управител, който се е назначавал от генералната дирекция на ”Горубсо”, а след това Директор, който се назначава от ОНС. Първият директор от 24.10.1952 г. е Димитър Йосифов Чернопийски, по професия художник, който дълги години работии  в завод “Комсомолец”. Постепенно дейността на Дома се разраства и той прераства в Дом на културата на всички граждани на Кърджали. В един период той се е водел и като Окръжен дом на културата. Много години финансирането на дейностите му е било задача на ”Горубсо”, по-късно и на Окръжния народен съвет,  но постепенно с превръщането му в общоградски културенцентър все по-активно започва да го подпомага и общината.

          През изминалите 70 години директори на Дома на културата са били Златка Гарипова – от 1953 г., след нея Христо Ботушаров, после  Кръстю Бекирски, а от 11.09.1959 г. Олга Кирякова за повече от 20 години. След нея Марин Владинов, Тамара Димитрова, Васил Василев.

    В годините  Домът на културата се превърна в авторитетен център на културно-масовата и художествено-творческата дейност на кърджалийци  и продължава все така активно да  допринася за специфичната атмосфера и колорит на културния живот на града ни със своето многообразие и утвърдени форми на работа.

          И днес Домът е притегателен културен център за различни възрастови групи. Често участниците в тези форми през годините са били мултифункционални – и артисти, и певци, и танцьори, и музиканти, и художници, и автори едновременно.


    Нека в дните до Възкресение ни водят любовта в сърцето, вярата и надеждата, че най- доброто предстои!

    А, ние започваме да храним душите ви с поредица Юбилейни концерти, посветени на 70 години от създаването на Дом на културата - Кърджали!

    Първи са Музикалния театър на 12. 04.2023 г. /сряда/ от 18:30 ч.

    Една от първите и може би по-разпознаваема част от дейността на Дом на културата е така наречената Оперета, която е създадена далеч преди построяването на сегашната сграда на Дома. Тяхната база е била старата сграда на читалище „Обединение“. Там години наред учители и ученици от гимназия „Христо Ботев“ ежегодно поставят музикални комедии и детски оперети.  Създател е Ангел Тодоров – Анго. Този колектив е уникален по дълголетие и жанрово богатство. Опери, оперети,мюзикъли,  концерт-спектакли, стари шлагери, съвременни хитове, камерни пиеси.

    Не минава концерт или празник на града, без участието на солистите от Музикалния театър. Отначало участници в постановките са били самодейци от града, които постепенно се изграждат като опитни артисти. Дълги години те идват след работния си ден, за да репетират с хор, оркестър и певци. Като са водили често със себе си и малките си деца. „Репетициите продължават често до 2-3 часа праз нощта – пише в спомените си Радост Попова. Оперетата подготвяше постновка след постановка, създадоха се връзки с големи наши творци от Музикалния театър и националната опера – София.

    Праз творческия състав са минали почти всички граждани, които имат талант на артисти, които могат и да пеят. Затова оперетата е била и е толкова обичана и скъпа на хората. А обичани солисти и хористи са били д-р Атанас Имов, Димо Башков, Магда Сребренова, Милчо Сиванов, Христо Георгиев, Коста Мизов, сем. Конка и Радко Карапееви, Донка Добрева, Сийка Влайкова, Катя Попова, Мата Попчева, сем. Лилия и Желязко Въсекови, сем. Веско и Елена Тодорови, Катя Маркова, Стойчо Панчев, Пепа Петрова и много други. В по-ново време Иванка Христева, Стоян Хаджиев, Николай Текелиев, Юксел Есен, Димитър Илиев, Кирил Пецев, Дора Точкова, Цонка Точева, Никола Радиков и мн. Други.

    Във всички тези години постановчици са били известни имена от българската сцена – режисьори, диригенти, балетмайстори, най-известните солисти на българското музикално изкуство.

    Често солистите от Кърджали са канени да гостуват на софийска сцена. А първият гастрол на сцената на Държавния музикален театър – София е бил с „Царицата на чардаша“ през 1959 г., а години по-късно и легендарната постановка „Двубой“, която е директно записана и съхранена в „Златния фонд“ на БНР. Записи има и в БНТ с откъси от „Царицата на чардаша“, и „Българи от старо време“.

     Със своята над 75-годишна дейност  музикалния театър радва зрителите и в много селища на областта и страната. За високи постижения и активна творческа дейност е награден със златни  медали на всички национални прегледи и фестивали, носител е на плакета на Центъра за художествена самодейност – София, на орден „Кирил и Методий“ и му е присъдено званието „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН“.

    С днешния концерт искаме да покажем само една малка част от това, което сме научили през годините, от това, което можем.

    Програмата  е изпълнена с любими арии от любими оперети и песни от мюзикъли, а наш специален гост е най-популярния тенор на оперетната сцена Марио Николов. С него ни свързва голямо приятелство още от годините, когато активно работихме с неповторимия  и незабравим Видин Даскалов.

     На сцената отново ще запеят  хористите, който след 15 години се събраха и с голям ентусиазъм възстановиха репертоара си. Голяма е заслугата затова на Иванка Христев, за което сърдечно благодаря.

     Марина Ламбрева е живата история на Оперетата. Пее повече от 50 години, била е солистка и хористка и продължава до днес да пее! Единственият действащ представител, с известни прекъсвания, участвал най-дълго в оперетни постановки от създаването на музикалния театър до днес. След месеци ще стане на 80 години.

    Имаме приятна изненада за публиката, в лицето на чаровния артист, певец, танцьор  и музикант Кирил Желев, пристигнал специално от Америка за юбилейните ни концерти, както и музиканта Владимир Чалъков на бас китара.

    Всички работим с огромно желание и вдъхновени от предстоящите емоции,  с гордост да разказваме за делото на предците ни ТВОРЕЙКИ С ЛЮБОВ, ЖИВЕЕЙКИ С КУЛТУРА – сега и завинаги!

    Мариана Ликова,директор на ОбЦКМД-Кърджали

     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини