Политици и историци опровергаха книга с лъжи

Винаги ще се противопоставям на целенасоченото изопачаване на историята, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (в средата), който представи книгата „По пътя на труповете от Плевен до Бристол“ заедно с издателя Димитър Димитров (вляво) и акад. Марков

Депутати и учени присъстваха вчера в зала „Запад“ в НС на представянето на историческото разследване „По пътя на труповете от Плевен до Бристол“.

 То бе организирано от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Изданието е провокирано от твърдение в книгата „Турците в България“ (2012 г.), че костите на десетки хиляди турци, загинали край Плевен по време на освободителната война, са били продадени на английска фирма, която ги използвала като тор.

„Аз съм чел всякакви фалшификации и мислех, че съм обръгнал. Но такава гнусна лъжа ме ядоса. Това не е само една книга, а част от неоосманистката пропаганда на Анкара. Тревожно е, защото днес начело на турското правителство е Ахмет Давутоглу, който от години говори за „златните османски векове“. Истината е, че Османската империя ни откъсва от цивилизацията“, обяви акад. Георги Марков, директор на Института по история към БАН.

 От лъжите се възмути и шефът на Комисията по отбрана ген. Михо Михов (АБВ). „В смъртта всички войници са равни и всеки им дължи уважение по достойнство, а нашият народ е доказал това“, каза той.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини