В Езиковата „търсеха човека” в Световния ден на философията

Тази година за първи път в ГПЧЕ „Христо Ботев”  на 20 ноември  беше отбелязан  Световния ден на Философията, обявен за такъв от ЮНЕСКО. Oт 2002-ра година по целия свят празникът се отбелязва от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, учители и ученици, преподаватели и студенти.

По този повод учителите по философия в Езиковата гимназия Марина Димова и Венета Димитрова, заедно със своите ученици от випуск  9,  10 и 11 клас подготвиха над 100 проекта по темите „Достойнство”, „Свобода”, „Съвест”,   презентации за живота и творчеството на велики философи, както и колажи със снимков материал и значими мисли. С проектите  екипът  от учители и ученици заедно подредиха „Кът на философията”, като училищното  мото „Прочети есе - стани философ”  бе съобразено с темата на честването "Философската памет и традиция". Интерес представляваха колажите на немски език, подготвени от трите паралелки в 10 клас, които от тази година изучават предмета „Етика и право” на езика на Гьоте.

С подкрепата на Ръководството кабинета по филосифия бе естетизиран с необичайна придобивка - близо двуметрови фигури на Аристотел и Платон, с който ученицте се „превъплътиха” в древногръцките философи. Атракцията предизвика усмивките не само на учениците, но и на учителите в ГПЧЕ  „Христо Ботев”, които посрещнаха  хрумването с ентусиазъм и интерес.

С нестандартен поглед към философията бе реализрана и идеята за пресъздаване на живота на Диоген. Учениците имаха възможността за един ден да живеят като гръцкия философ - от своята бъчва да наблюдават света и  посред бял ден с фенер в ръка да „търсят чоека” из кородорите на Гимназията.

Денят на философията се превърна в събитие за цялото училище  даде сериозна заявка да се превърне не просто в традиция за учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев”, а в очакван и желан празник,   в който  те да участват  като верни последователи на Аристотел и Платон.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини