Десетият юбилеен Международен конкурс на ЦЕБС Алеф показа на дело, че приятелството е Смисъл и Спасение

Георги Дичков от Езиковата с награда на публиката

Виктория Пламенова – за трета поредна година сред лауреатите

Краят на месец юни от години е белязан с особено вълнение  – това е времето, когато Центърът за еврейско-българско сътрудничество събира в Бургас лауреатите на най-престижния и единствен по рода си конкурс „Който спаси човешки живот, спасява цяла вселена“. Тази година той е десети подред, юбилеен, и е посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

За Езикова гимназия „Христо Ботев“ особена гордост е постижението на Георги Дичков, ученик на Надежда Карагьозова,   който си подели наградата на публиката със Симеон Добрев от Бургас, с когото получиха равен брой гласове.  Гимназията бе представена и от ученичката Виктория Пламенова от литературен клуб „Добродетели“ с ръководител Емилия Владева, която за трета поредна година е сред лауреатите на конкурса, а литературният клуб отбеляза своето десето присъствие на този форум.

Учениците бяха наградени с тридневно участие в Х Международен литературен ученически фестивал на Центъра за еврейско-българско сътрудничество"Алеф", който се провежда под общата тема  „Приятелството – смисъл и спасение“.  Георги и Виктория бяха част и от първата  Международна младежка конференция на тема „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” , която се проведе под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. В края на Международната конференция на Алеф участниците приеха Етичен кодекс на пазителите на паметта.

В Бургас учениците бяха придружавани от г-жа Емилия Владева, която в началото на месец април бе удостоена с почетното звание „Пазител на паметта“. То е естествен резултат от многогодишната ѝ дейност с литературен клуб „Добродетели“ за опазване, съхраняване и популяризиране сред учениците на непреходни примери на хуманизъм.

По време на 4-дневното пребиваване в Бургас Георги и Виктория имаха възможност да гледат филми за Холокоста, да се докоснат до творчеството на Георги Бърдаров, носител на Европейската награда за литература за 2021 г. и председател на българското жури, да общуват отблизо с Мария Касимова – Моасе, дългогодишен журналист и автор на книги, с поета Недялко Йорданов, с писателя Кристофър Бъкстън,  с доц.д-р Ангел Джонев, с журналистката Саша Журков, член на международното жури и с редица гости на форума от ООН, от Австрия, Полша, Румъния, Словакия и Израел. Всеки от тях се е посветил на хуманната идея за зачитане на човешките права и носи в себе си болката от голямата човешка драма на милиони хора по време на Втората световна война.

Тази година участие в конкурса взеха 170 ученици от 9 страни – Израел, България, Словакия, Полша, Унгария, Испания, Румъния, Австрия и Германия. През всичките тези години в конкурса намериха място творбите на близо 1700 участници от 11 страни. Вълнуващите истории от техните разкази оживяха на сцената по време на откриването на церемонията по награждаването  и бяха изпълнени от актьори от театъра в Бургас.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Бургас, Държавен културен институт към МВнР, Финансов механизъм на ЕИК, Норвежки финансов механизъм, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Посолството на Израел, Полски институт, Интерхотел България, Клиника Нефролайф, ТРИА Сити Център, Български морски флот, Музей на историята на полските евреи „ПОЛИН“, Международен конгресен център, Булгариен Директ Райзен, Порт Флот-Бургас, Българска телеграфна агенция, сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“.

В  последния ден от пребиваването си в Бургас девойките и младежите имаха възможността да преживеят емоционално пътуване и още по-емоционално пребиваване на остров „Света Анастасия“, където преди отпътуването по родните места, запечатаха последните мигове от своите нови приятелства.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини