Първият ученически гвардейски отряд с международна изява

Представители на Първия ученически гвардейски отряд при Езиковата в град Кърджали взеха участие в менторската програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“

Гвардейците Мартин Стоянов и Никола Спасов и техния ръководител Христо Момчевпроведоха срещи с министри и висши дипломати в държавни институции в Подгорица, Черна гора. Визитите са част от финалния етап на пилотния проект, иницииран от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, Асоциация „Докосни дъгата“, Посолството на Черна гора в Република България и подкрепен от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Председател на двете неправителствени организации е д-р Денислава Ангелова.

В Подгорица учениците приветстваха Илияна Йотова с акапелно изпълнение на песента „Йовано, Йованке“. Вицепрезидентът благодари за милия жест, след което влезе в дискусия с участниците в проекта. Момчетата и момичетата разказаха на Йотова за идеята на менторската програма и как ще протече нейният заключителен етап в Черна гора. Те благодариха за оказаното съдействие от Президентството на Република България, под чийто патронаж е Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

В следващите дни младежите, с които Асоциацията и Сдружението работят,посетиха редица държавни институции в Черна гора и осъществиха срещи с министри, народни представители, дипломати както и с футболната легенда Деян Савичевич, който оглавява Футболния съюз на Черна гора.

В менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“, която стартира през декември 2023 година, се включиха над 700 момчета и момичета. Те проведоха дискусии с бившия временно управляващ Посолството на Черна гора в Република България ЙеленаФилипович-Стоянов. По време на срещите участниците акцентираха върху европейската интеграция, правата на човека и приятелските отношения между България и Черна гора. Като заключителна част от проекта най-добрите 45 ученици, избрани след конкурс за есе, са на посещение в Черна гора в периода 3-7 април с цел обмен на културни практики и традиции.

Те са подкрепени от председателя на Административен съд – Пловдив Мариана Шотева, адвоката по медицинско право Владислав Божиков, заместник-председателя на Съвета на Директорите на „Национална спортна база“ ЕАД и зам.- директор на „Специализирана болница за активно лечение и хематологични заболявания Мартин Арсов и директори на училища. Дейността се осъществява със съдействието на дипломатическите мисии на Република България в Република Северна Македония, Република Косово, Република Албания и Черна гора и на директора на Дирекция „Ситуационен център“ към Министерство на външните работи Таня Димитрова.

Благодарим на д-р Денислава Ангелова и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ за предоставената възможност!

Снимки: Евелин Георгиев

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини