Кадрите на ГЕРБ в Кърджали очакват „червената метла”

Милко Багдасаров

Страхове и интриги обхванаха всевъзможните регионални структури и ведомства в Кърджали, след като ГЕРБ върна мандата, а Пламен Орешарски състави кабинет, предаде кореспондентът на БГНЕС. Десетките партийно назначени кадри на ръководни и низови позиции не крият безпокойството си от предстоящата „червена метла”. В областната администрация скоростно бяха прибрани изобилстващите портрети и плакати с образа на Бойко Борисов. Служители твърдят, че управителят Иванка Таушанова е събрала всички лични вещи от кабинета си. Директори и началници на регионални служби и училища не крият, че са наясно с перспективата да бъдат отстранени от постовете. В клуба на местните социалисти „На всеки километър” тези дни е особено оживено, тъй като там се обсъждат предстоящите назначения. Все още обаче никой не знае кой ще бъдат новите областен управител, директор на ОД на МВР, на Регионалното управление на горите, на инспектората по образованието, на НАП, В и К, Областното пътно управление, земеделието и на всевъзможните учреждения. „Ще има чистка, всички „калинки” да се готвят за отлитане. Когато ГЕРБ дойде на власт, най-безогледно бяха изметени маса професионалисти, а местата им заеха крайно некомпетентни хора”, коментираха днес в клуба.

Депутатът от левицата Милко Багдасаров призна, че реваншизъм ще има, защото това очакват избирателите. „Има огромни нагласи за реваншизъм, за съжаление. В повечето случаи те са с основание и с право. Надявам се в общата ситуация, в която навлизаме, да можем да покажем решения, каквито искат хората. Необходим е обаче баланс между разума и дозата реваншизъм”, уточни той.

Депутатът посочи, че в местната организация на БСП в момента се работи върху сериозен анализ за дейността на всички регионални структури, набелязват се „калинките” и  добрите специалисти. „Възможно е да се приложат и доста радикални решения. Активистите на ГЕРБ, които по време на предизборната кампания забравиха за професионалните си отговорности и ангажименти, и се посветиха на агресивната агитация, нямат шанс да оцелеят. Точно тези шефове са работили и най-неефективно в секторите си – в службите по земеделието, в горското, в образованието, да не кажа навсякъде”, допълни Багдасаров.

Запитан дали е готов да се върне от столицата и да заеме поста на областния управител, той подчерта, че присъствието му в парламента, а и в Изпълнителното бюро на БСП като отговорен за етнически смесените райони, е наложително. В понеделник следобед ще се състои заседание на областното ръководство на БСП, тогава ще се уточнят механизмите за номиниране на експертите за новите назначения по места. Това обаче ще бъде направено на базата на анализа за работата на всички регионални ведомства. Специалисти в момента събират сигнали и констатират нарушения и злоупотреби при цените не само на електроенергията, но и на питейната вода, проблемът с монопола на EVN и местното В и К също ще бъде обстойно анализиран, посочи Багдасаров. „Ще се обсъди и кадровата политика в системата на ОД на МВР в Кърджали, където беше извършена шокираща чистка на професионалисти. Доведеният от Цветан Цветанов директор от Пловдив се обгради с други 20 пловдивски полицаи, които назначи като офицери и работи само с тях, а местните са в пълна изолация”, допълни депутатът.

Багдасаров коментира, че нивото на парламента е паднало неимоверно, сравнено с онова от началото на демокрацията. „Тогава народните представители излизаха с позиции, а сега на първо място са персоналните нападки и оценки. Явно адреналинът на депутатите се покачва, но безконтролно. Понякога ораторите май забравят за какво са застанали на трибуната, а народът се надява на промяна”, заяви Багдасаров.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини