Децата на Кърджали празнуват два поредни дни

В централния градски парк „Арпезос” в Кърджали днес е по-оживено от всякога, стотици малчугани се забавляват с рисунки по асфалта, в приказните кътове и точките на състезанията, предаде кореспондентът на БГНЕС. Общината и Обединеният детски комплекс организираха за всички малки, големи и още–по големи момичета и момчета, както и за  родителите им небивало веселие, което започна в 9,30 ч. Над 80 бяха малките участници, включили се в програмата с изпълнения на песни, танци, стихотворения,а за усмивките им се погрижи клоунът Роко-Коко. В рисунките на асфалта, в състезанието „Кой е по-по-най” по дартс, въртене на обръчи, стрелба в кош и др. не липсваха и едва проходили, и по-големи деца. Малки таланти се редяха на опашка, за да се изявят на микрофоните с песен или стихотворение, ученици от школата по изобразително изкуство рисуваха със специални бои по лицата и ръцете на желаещите да участват в карнавал.
В ателието на открито „Фото Приказки” деца от клуба по фотография „От черно до бяло” изчакваха принцеси и калинки да се облекат в приказните си костюми и ги заснемаха сред живия парков декор. Всички деца на празника получиха лакомства и изненади, осигурени от общината и Ротари клуба в града.

За днес и утре на стадион „Дружба” са предвидени срещите от футболния турнир за децата, родени в периода 2003-2004 г. Проявата е по повод Деня на детето и е за купата на кмета на Кърджали. В него ще участват 10 отбора. Популяризирането на футбола като спорт и организирането на турнири за подрастващите е във връзка с изпълнение на Договор между Министерството на физическото възпитание и спорта и Българския футболен съюз за реализиране на програмата за развитие на детския футбол на територията на общината ни, заяви Первин Риза, младши експерт в отдел „Социални дейности, здравеопазване, спорт и туризъм” в общинската администрация. Тя допълни, че в рамките на програмата е предвиден и още един турнир за деца на 10 и 11 години, предвиден за септември т.г., когато ще приключи и „Футболно лято-2013”. Програмата за развитие на детския футбол осигурява за турнирите комплекти екипи, футболни топки и мрежи.
Празничният ден започна с флашмоб, част от кампанията „Усмихнатите деца на България” в 9,30 ч. в новия парк „Арпезос- Север” и пред паметника на Освободителите в градската градина. Кампанията бе организирана по повод 10- годишнината от учредяването на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

Майки от квартал „Възрожденци” коментираха липсата на детски площадки и паркови зони по дясното крайбрежие на река Арда. Поради това всеки ден са принудени да разхождат децата си в централната градска част. Други недоволстваха заради опасностите, на които са изложени невръстните велосипедисти, тъй като все още в града няма велоалеи. Трети обсъждаха дългото отсъствие на татковците, които са на гурбет в Европа. Няма агенция за професионални детегледачки, децата в ученическа възраст няма къде пълноценно да прекарват времето си през лятната ваканция, единственият детски басейн в комплекс „Арпезос” е за ремонт и не е ясно дали ще бъде отворен, коментираха родители.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини