23 °C

Кой ще каже на полицията, че не трябва да бие

Генка Маркова

Чe полицейската  при която беше употребена сила, надхвърляща позволеното от закона, е груба грешка, едва ли има вече съмнение.
Нещо повече, остана впечатлението, че при този случай с топ се стреля срещу врабче. Защото резултатът от акцията е, че са намерени 5 пакета цигари без бандерол. Вярно, това си е нарушение на закона е, но ако за всеки пакет черноборсаджийски цигари трябва да пращаме по двайсетина тежковъоръжени полицаи, в тази държава наистина няма да има кой да гони крупните бандити.
Два големи проблема се открояват при въпросната акция. Първият е, разбира се, че се допуска полицейско насилие. Тук вариантите са два: или някой началник много накриво е обяснил на въпросните полицаи, че всичко или почти всичко им е позволено, стига да си свършат работата. Или самите полицаи вече са придобили чувство за безнаказаност, тъй като подобни методи, включително и “да понабиеш” обекта, са се превърнали в практика.
А полицейското насилие у нас не е екзотика. Да си припомним случая в Кърджали, когато пак така безпардонно едно семейство бе буквално нападнато от полицаи в собствения му дом. И тогава, както и сега първоначално имаше увъртания - не било точно така, не са нападали, е, вярно, пропуснали да почукат на вратата. Не били я разбивали, но просто я демонтирали... След езиковите тревоги дойдоха още неубедителни обяснения, докато по случая от Мировяне думата не взе премиерът. И когато поиска наказания за виновните, последваха новините за проверки, а после - и за наказания от типа мъмрене...
Работата е там обаче, че дори когато е премълчавано, скривано или омаловажавано, един ден полицейското насилие изскача със страшна сила от решенията на съда за правата на човека в Страсбург. И тогава за България няма мърдане - плащала е и ще плаща хиляди левове по такива дела, но не от джоба на виновните за това полицаи, нито от заплатите на техните шефове, а от държавната хазна. Случаят с Мировяне едва ли ще направи изключение.
Причината за всичко това е, че не се вземат адекватни решения. Че замазването на истината ни е по-скъпо, отколкото от това да прибегнем до радикални наказания. Ако те бяха се случили досега по други подобни казуси, случая “Мировяне” просто нямаше да го има. И нямаше да последва ново дело в Страсбург, нито новосформирани граждански комитети срещу полицейското насилие.
Българската полиция трябва най-после да научи нещо важно, дори най-важното в този занаят - че нейната голяма цел не е да бие беззащитни хора, а да ги защитава. И че трябва да събира необорими доказателства срещу действителните бандити, каквито безспорно има, а не да се впуска с плам в кокошкарски случаи.
Така стигаме и до втория проблем в тази история. А той е, че българската полиция доста често не подготвя добре своите акции. И се оказва в смешната и унизителна ситуация да се пращат тежковъоръжени хора, за да си тръгнат после с пет кутии цигари без бандерол. Както се казва - да не си на мястото на въпросните участници в тази операция. Не е смешно, тъжно е. И непродуктивно. Пък после се чудим защо в съда обвиненията срещу големите бандити не издържат...
Гeнка Маркова
24 часа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини