Мюмин Топчу: Българи и турци сме рамо до рамо в борбата за демокрация!

    Без да усетим някаква по зрима и задушевна атмосфера, неусетно отминаха поредните избори. Сега вече спокойно можем да ги оприличим с някоя постна супа, нямаща вкус и сол. При това положение е съвсем естествено, получените резултати да не предизвикат някакво по-особено вълнение и радост сред гласоподавателя. Намирам за вредни явното руско пристрастие на президента Румен Радев и фактът, че дори най-обикновени и безлични малки партийки с неясен произход по толкоз лесен начин влязоха в парламента. И този път видяхме намаление в броя на гласуващите и доста слабо участие. Вече почти никой не храни добри надежди за бъдещето на страната, но този негативизъм трябва да се пречупи по някакъв начин.

    Възможно е недоволните от изборните резултати в най-скоро отново да излизат на гневни протести по улиците или пък отново да поемат към прословутите терминали... В днешно време е почти недопустимо една държава да бъде изоставена от собствените си граждани.

    Какво да кажем накратко за изборното участие на представителите на турския етнос в страната и чужбина? Въпреки, че граница дели този фланг, това общество може да се оприличи с двете половинки на една ябълка, понеже изселниците и гурбетчиите милеят много и хранят най-добри чувства към родината си. Всъщност думата фланг наподобява всяка от двете страни на армията в боен ред; но нашата обща борба - на българи и турци, трябва да бъде насочена към пълното демократизиране на България. Време е да се сбогуваме окончателно със задкулисието и статуквото. Не само турците в България най-сетне трябва да решат дилемата по кой път да поемат, гласувайки за демокрацията или пък за статуквото... Турската общност и този път беше бомбардирана от силна предизборна агитация, съвпаднала с религиозния месец Рамазан и на много места избирателите бяха поканени на колективни благотворителни вечери ( ифтар ). Тази общност сега се пита, какво спечелихме и какво загубихме от тези избори? Самото време ще покаже кои от избраните депутати ще бъдат полезни и безполезни. Не може да се каже, че изселническата общност в Турция беше напълно безразлична към последните избори; но повече от половината от имащите право на глас въобще не се отбиха до изборните урни. Например в самата изселническа Бурса гласуваха около 15 хиляди души, което е твърде незадоволително. Мегаполисът Истанбул пък ни огорчи с по-ниски резултати.

    Този път нашите изселници бяха приятно изненадани от Коалиция ПП - Дeмократична България, като техни агитационни екипи осъществиха вълнуващи предизборни срещи в Бурса и Истанбул.

    Мюмин Топчу, Бурса

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини