Вътрешното министерство на Турция не потвърди твърденията за прехвърлен у нас съучастник в атентата

Изображение 1 от 5

    Ето какъв беше развоят на събитията след бомбения атентат в Истанбул, намерил широк отзвук по световните медии, които осъдиха този нечовешки терористичен акт, изразявайки съпричастност към трагедията, довела до гибелта на невинни хора. При бомбения взрив загинаха 6 души и наранени бяха 81 човека. Само десетина минути след избухването на бомбата, Президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви,че в атента е замесена една жена и това е едно терористично нападение. Веднага след атентата, Турските вътрешни сили за сигурност се активизираха и само след 10 часа терористката беше заловена.    Разбира се, това не стана толкова лесно. Бяха проследени над 1200 камери и разпитани стотитци души. Беше намерен таксиметровият шофйор, закарал веднага след взрива атентаторката в една квартира намираща се в квартал Есенлер. През това време беше установена нейната самоличност. Алхам Албасхир се оказа Сирийка, преди 4 месеца нелегално е била доведена в Истанбул. Преди това в лагерите на YPG и PKK е изкарала 4 месечен подготвителен курс по тероризм. Алхам Албасхирь преди залавянето си е сменила квартирата си и бе арестувана в квартал Кючук Чекмедже. 

     Сега полицията търси мъжът, придружил сирийката до мястото на атентата. Същевременно някои гръцки медии вече неоснователно огласиха, че той е преминал в България.

     Турция отказа да приеме съболезнованията, изразени от Съединените щати по повод на атентата в Истанбул. "Не приемаме, отхвърляме изказаните съболезнования от американското посолство", заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. В обвинения към САЩ, разпространени от други турски медии, министърът оприличи съболезнователното послание на действията на "убиец, който пръв отива на местопрестъплението". Турция обвинява САЩ за подкрепата им за Силите за защита на народа (YPG / СЗН), кюрдска милиция в Сирия, която според Анкара е сирийското разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия ( PKK / ПКК).

    Мюмин Топчу

    главен редактор на в."Мисион" гр.Бурса

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини