Президентът-все по-„самотния бегач на дълги разстояния”

Динамичната политическа обстановка е на път да обърне наопаки имиджа на държавния глава Румен Радев. От изживяващ се като триумфиращ кукловод на политическия елит ,той се превръща във все по-„самотен бегач на дълги разстояния”. Позоваването на заглавието на известния разказ на Алън Силитоу не е случайна. В последните дни сме свидетели , как най-верните поддръжници на президента демонстративно му обръщат гръб. Човекът,който бабува на коалиционен кабинет ,събрал леви и десни в името на националния интерес и излизане от политическата безпътица,  днес е сочен с пръст като рушител на крехкото статукво. Политическото му отроче Кирил Петков му заби нож в гърба, като изпъди на своя глава 70 руски дипломати, след като прокара падане на ветото за Република Северна Македония. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова не иска въобще да разговаря с него, смятайки го за неблагодарник, загърбил партията, издигнала го за втори президентски мандат. Нещо повече съпартийците й си позволиха да го упрекнат, че твори политически проекти,които целят раздробяването на столетницата. Непримиримостта му към Борисов и ГЕРБ е очевидна. На този фон се наблюдава обрат към ДПС. След като критикува Мустафа Карадайъ за реплика за Майката Родина,сега Радев сочи Движението като крепител на етническия мир.

  На дневен ред е въпроса,дали държавния глава ще се опита да бъде отново архитект на правителство в рамките на този парламент или ще се опита да сътвори следизборна лява коалиция, начело на която да застане друго негово протеже-Стефан Янев. 

 Президентът Росен Плевнелиев пророкува,че целта на президента е точно тази.Радев ратува за по-внимателна позиция към Москва и избягване на конфронтация.

 Точно в този момент дойде и безпрецедентното изгонване на руските дипломати, което ни връща повече от век назад в зората на третата българска държава  към аферата „Каулбарс”. Новата криза идва да докаже, че в подвластната на променливите интереси на Великите сили малка България, да се изживяваш в ролята на политически кукловод е немислимо. А може би и опасно.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    3 -3
    07:45, 30 юни 2022
    Така е," като клатиш държавата и ти ще се клатиш "
    Сега щеше да е съвсем различна политическата и икономическа обстановка в страната ако посланик Херо Мустафа не се бе предоверила на Радев , харвардскете разбойници и олигарха Иво Прокопиев. За което дедо Байдън я сменя преждевременно.
    Съвсем друго щеше да е ако професора Герджиков бе станал президент.
  • 2
    Па
    Патриот
    2 0
    09:58, 30 юни 2022
    Президент, не обединител! Назначения неправилни! С елементи на еднолична диктатура, вироглавост! Избира неправилни кадри!
  • 3
    Че
    Честен
    2 -2
    10:02, 30 юни 2022
    Президент трябваше Герджиков, улегнал, рационален, не дели хората, човек на знанието, обединител, родолюбив
  • 4
    Из
    Избирател
    2 0
    13:52, 30 юни 2022
    Пълно Разочарование от него и от неговите протежета в Кърджали. Самовлюбени, интересчии плитки, нямат държавническа култура и възпитание! Огорчението ни е огромно. Няма покритие между думи и дела!
  • 5
    Ба
    бай Алипи
    1 0
    15:52, 30 юни 2022
    За политическата криза отговорността е на президента
  • 6
    Ми
    Мир
    2 0
    17:47, 30 юни 2022
    За етническия мир не ДПС, а етническите българи и етническите турци са пазители. Благодарение на тяхната толерантност, разум и взаимна търпимост и уважение във вековете, в съвместното братско съжителство
  • 7
    Гр
    Гражданин
    2 0
    18:35, 30 юни 2022
    В президентството не е назначен нито един български турчин, служ. правителства също-нито 1 министър, зам.министър, шеф на агенция, областен управител, зам.областни управители..... Що е то?
  • 8
    Ан
    АНАЛИЗАТОР
    0 -1
    07:38, 1 юли 2022
    Това е истинския президент до настоящия момент в страната. Какъв герджиков който е само за преподавател и нищо повече. Този има визия,има собствено мнениезнае изици.не чете а е подготвен по различни теми.говори стегнато и смислено. За етнически мир са пълни глупости. Дпс е най и единствената псевдопартия-оод - с най корупмираните и двулични индивиди.троенски коне.дай им само турция в турция с турски компании и посещения и т.н. С няколкото български мекерета като цонев гнидата атанасов и още шепичка искат да се легитимират като либеална и неетническа партия. Пълна илюзия. Най коварните и най голямата грешка е за този който им се довери.
    • Ан
      Анализатор баш
      1 0
      08:35, 1 юли 2022
      Принос за етнич. мир ДПС казва стегнатият, знаещия езици, подготвения президент........

Още новини

Последни новини