Областният информационен център стартира публични консултации

През месец март 2024 г. Екипът на ОИЦ-Кърджали ще стартира публични консултации с широката общественост и всички заинтересовани страни за проучване на нагласите и измерване на общественото одобрение относно преминалите Административно съответствие и допустимост (АСД) Концепции за интегрирано териториално развитие (КИТИ) от Област Кърджали. В рамките на публичните обсъждания, ще бъдат публикувани съобщения с график за провеждане на присъствените събития, които ще съдържат и линкове към презентации с информация за концепциите и онлайн анкета. Всички заинтересовани страни ще могат да се запознаят с дейностите по съответните КИТИ и ще имат възможност да дадат своя глас „за“ или „против“, както и да направят  своите възражения или препоръки по предвидените от кандидатите и техните партньори инвестиции в онлайн анкетата.

Експертите от ОИЦ- Кърджали са част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион (ЮЦР) и ще организират събития за представяне и обсъждане на предложените КИТИ. Целта е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за Южен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Интегрираният териториален подход при инвестирането на средства от европейските фондове ще бъде приложен за първи път в България през Програмния период 2021 - 2027 г.. Целта на новия подход за регионално развитие е намаляване на регионалните дисбаланси чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), които да адресират местните нужди и местните потенциали. Концепцията за ИТИ съдържа една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на региона. Екипът на ОИЦ-Кърджали остава на разположение на всички заинтересовани страни  и местни общности относно въпроси, свързани с предстоящите публични консултации на Концепциите за ИТИ, предвиждащи изпълнението на дейности в населените места от област Кърджали.

Областен информационен център – Кърджали е част от Мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в Р. България.

Това съобщиха от Областния информационен център-Кърджали.

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини