Комплекс "Камчия". Как Москва си купи територия в България

Българска земя, която е чужда територия. 300 дка на 30 км от Варна, които са собственост на Москва. Гранична зона на брега на Черно море, в които командва Русия, за която България е неприятелска държава. Как Русия купи на безценица част от България?

Широк плаж, прохладна гора край брега и устието на река Камчия, където в разгара на сезона туристически лодки потъват в сенките на лонгозните гори на едноименния резерват.

В радиус от стотици метри няма хотели и туристически комплекси. С изключение на един - Санаторно-оздравителен комплекс (СОК) „Камчия”.

Той е разположен на около 300 декара на брега до един от най-красивите плажове по Черноморието. В него има хотели, спортни зали, училище, конферентни зали, астрономически център.

СОК "Камчия" е като малък град в България, но не е български. В него управлява кметството на Москва. То е собственик и на сградите, и на земята под тях. "Това е проблем, защото част от българска територия е собственост, на практика, на друга държава”, каза за Свободна Европа Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Земята под всички сгради е придобита като е заобикаляна конституционната забрана чужденци и чужди фирми да притежават територия в България. Голяма част от нея е продадена на безценица от държавата по време на правителството на т.нар. Тройна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, която управлява от 2005 до 2009 г. След това имотите са окрупнени през серия от сделки и прехвърляния.

„Вътре може да се случват неща, които българските власти да не са наясно, че се случват”, каза за Свободна Европа адвокат Васил Танков.

Всичко това е ставало с подкрепата и мълчаливото съгласие на няколко правителства. Крайният резултат е около 300 дка гранична територия на брега на Черно море в България, които са собственост на Русия – държава, която обяви България за неприятелска страна и която превръща Черно море в зона, опасна за корабоплаването.

През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров каза, че комплекс „Камчия” ще се използва за разпространяването на руското влияние в Европа. „Това е камуфлажът, това е предвестникът на идването на оръжията”, каза за Свободна Европа бившият министър на външните работи Соломон Паси.

В следващите редове "Свободна Европа" разказва как се стигна дотук.

Какво е СОК „Камчия”?

СОК "Камчия” е разположен на около 300 декара край морето, върху които са изградени хотели, авиокосмически център с планетариум, училище, спортна зала, плувен комплекс, зали за конференции, амфитеатър. Комплексът се намира на 30 км южно от Варна.

Според публичната информация на сайта на дружеството там се провеждат детски и тренировъчни лагери, концерти, образователни програми, конкурси, фестивали, състезания.

Сред редовните посетители е председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, която рекламира комплекса като място, което „предлага безкрайно хубави условия за работа”. Такева е незаобиколим фактор в българската образователна система, несменяем председател на синдиката от години и член на санкционираното от САЩ по глобалния закон „Магнитски” движение „Русофили”.

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева (в средата) заедно с министъра на образованието по време на правителството на ГЕРБ (2017-2021) Красимир Вълчев (вторият от ляво надясно).

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева (в средата) заедно с министъра на образованието по време на правителството на ГЕРБ (2017-2021) Красимир Вълчев (вторият от ляво надясно).

Принц Кирил, син на бившия премиер Симеон Саксобургготски, е ментор на таланти и деца-посетители на комплекса „по пътя им към успеха”.

„Принц Кирил е патрон и първи Ментор в Програмата, която е предназначена за всички наши гости - деца и младежи", пише в публикацията на СОК "Камчия".

През 2018 г. над 500 адвокати обсъждат в комплекса измененията и допълненията в Гражданския процесуален кодекс от 2017 г.

Комплексът се рекламира и с български спортисти като Евгения Раданова, Матей Казийски, Петър Лесов, Станимира Петрова, Елица Янкова, Димитър Кузманов. В СОК „Камчия” се провеждат и уроци по родолюбие от Исторически парк и фондация „Въздигане”.

В комплекс "Камчия" редовно се провежда шествие на "Безсмъртния плок". Обикновено се носят знамена на Русия и СССР, както и снимки на загинали руски войници във Втората световна война. В последните години шествието се превърна в подкрепа на политиката на Кремъл, вместо в почит на паметта на милионите, загинали във войната.

Придобиването на "Камчия”

Процесът на придобиване на комплекс „Камчия“ започва в края на 90-те години на миналия век с преобразуването на собствеността на държавното дружество „Балкантурист“. То управлява туризма по време на комунистическия режим до 1989 г.

Част от имотите на „Балкантурист“ са придобити от санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“. Това е дружество, регистрирано в България, но собственост на кметството на Москва. Освен имоти на „Балкантурист“ компанията придобива и още земи със серия от сделки през две дъщерни дружества.

Една от тях е за 80 декара държавни земи, които Департаментът по имущество на Москва плаща на българската държава на цена от под 10 лева за квадратен метър.

Разследване на Дневник преди години я определя като една от най-скандалните сделки с държавни имоти по Северното Черноморие, защото цената е в пъти под пазарната. Тя е сключена по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Той подписва и споразумението между българската държава и кметството на Москва за изграждане на комплекса през 2008 г.

Конституцията към онзи момент казва, че чужденци и чуждестранни лица не могат да придобиват земя в България, но това ограничение е заобиколено чрез регистриране на фирма в България. Крайният собственик на дружеството, притежаващо комплекс „Камчия“ и земята под него, е кметството на Москва.

„В случая такова голямо концентриране на земя в зона, която е гранична, която се притежава от държава, която ни е обявила за неприятелска държава, държава, която в момента води кървава война с неин съсед напълно необосновано, като цяло би следвало да се възприема като някакъв риск за нашата национална сигурност”, каза адвокат Танков.

Непосредствено след като нападна Украйна, Русия обяви България за неприятелска държава. Причината е, че София се присъдени към международните санкции срещу Москва, наложени заради непредизвиканата агресия срещу Украйна.

Няколко правителства в подкрепа на "Камчия"

Нито едно правителство до момента не отчита като проблем притежаването на толкова много земя от Москва в България. Освен че продава евтина земя на Кремъл, кабинетът на Тройната коалиция през 2009-а отпуска и близо 8 млн. лева от бюджета за водопровод до базата. През 2010-а лентата на комплекс „Камчия“ е прерязана от Бойко Борисов като премиер и кмета на Москва тогава Юрий Лужков.

За няколко години „Камчия“ се превръща в един от основните работодатели и най-голям данъкоплатец на община Аврен. "Основно туристите бяха деца, ветерани от Втората световна война и самотни майки. И на практика това не беше стандартният туризъм, който през лятото идват някакви туристи, а беше целогодишно запълнен с тези три категории”, каза за Свободна Европа кметът на Аврен Емануил Манолов.

През 2019-а започват проблеми с плащането на данъци. Задълженията към общината достигат около 1 млн. лева. Организираните групи в комплекса намаляват. Това е свързано със спирането на програмата за лагери на деца от кметството на Москва.

На този фон през 2019-а, по време на среща с руския си колега Дмитрий Медведев, премиерът Бойко Борисов хвали комплекса и говори за разширяване на сътрудничеството с Русия в областта на спортния, образователния и конгресен туризъм.

Няколко месеца по-късно руският външен министър Сергей Лавров казва, че Съветът по национална сигурност в Москва ще обсъди преминаването на „Камчия“ в собственост на руската държава. Предложението е базата да се превърне в основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа. Лавров казва, че, ако става въпрос за мека сила, това е идеалният образец в най-позитивен смисъл.

"Меката сила” на Москва

Теорията казва, че меката сила е налагане на политическо влияние, но желаните резултати се получават с доброволно участие и предизвикване на симпатии и привързаност. Пример са културните, спортните, образователните мероприятия.

Разбирането на Русия за мека сила е развито в концепцията за „Руски свят“, одобрена от президента Владимир Путин през септември 2022 г. Тя се използва и за оправдание на войната срещу Украйна с аргумента, че Русия подкрепя руските граждани, живеещи в чужбина. Стратегията, подписана от Путин, предвижда засилване на влиянието на Русия в т.нар. славянски държави.

„Меката сила зависи в чия уста”, каза за Свободна Европа бившият външен министър Соломон Паси. „Ако говорите за мека сила в устата на Лавров и на Путин, това е предупреждение за идването на оръжията”, каза той.

"Консервиране" на имуществото

Спирането на организираните групи от Москва е последвано от пандемията, която затваря комплекса. През 2021-ва изпълнителният директор на „Камчия“ Николай Недков казва, че имат планове да го превърнат в „уникална екосистема под формата на умен град“. Той казва, че там ще бъде открит „бизнес инкубатор, бизнес акселератор, стартъп студио, училище за стартъпи и академия за блогъри, влогъри и инфлуенсъри”.

Две годиви по-късно комплексът не работи. Сградите са затворени и под охрана. Заради войната, която води Русия и наложените санкции, лагерите за организирани групи са невъзможни. От ръководството на комплекса не отговориха на поканата за интервю на Свободна Европа.

От кметството на Москва казаха, че заради трудната геополитическа и икономическа ситуация през 2022-ра е взето решение имуществото на комплекса да бъде консервирано. Дейността на дружеството е преустановена, а достъпът до комплекса е ограничен.

Отговор от кметството на Москва за бъдещето на комплекс "Камчия"

Има ли риск за националната сигурност?

През 2023 г. няколко организации призоваха комплекс „Камчия” да бъде отнет от Русия. „Ние нямаме контрол над това какво се случва там. Т.е. българската държава е извадена от възможността да осъществява пълен надзор и считаме, че „Камчия“ се използва включително и за дейности, които са насочени срещу нашата национална сигурност”, каза за Свободна Европа Йордан Божинов от Софийския форум за сигурност.

„В Русия почти всяка институция извън граница се използва за шпионаж”, каза Соломон Паси.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от Министерския съвет казаха, че към момента няма постъпила информация за потенциални заплахи за националната сигурност на България.

Може ли държавата да отнеме „Камчия”?

Според юристи сделката за комплекс „Камчия“ може да бъде развалена, защото преследва забранена от закона цел.

Забранената от закона цел е била чужденци или чужди дружества да притежават земя, което към момента на сключване на сделката, е било забранено в конституцията. Забраната е заобиколена чрез създаване на българско дружество, което има право да притежава земя.

Това е станало с поредица отделни стъпки, които сами по себе си са законни. Т.е. постигната е крайна цел – чужда държава да окрупни и да стане собственик на българска земя. Купен е не просто имот или сграда, в която да се правят детски лагери, а целенасочено е придобивана българска земя на брега на Черно море.

И прокуратурата, и Министерският съвет са сезирани за случая „Камчия“. Службите за сигурност казват, че не виждат заплаха за националната сигурност в това държава, обявила България за неприятелска, да владее над 300 декара гранична българска територия.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини