Светият Синод подкрепя патриарх Неофит за Руската църква, но не е в правомощията му да я отвори

Светият Синод подкрепя напълно действията на патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, по отношение на Руската църква, както и изпращането на писмо до Руския патриарх Кирил. Това обяви след заседание на Светия синод неговият говорител - митрополит Киприан, цитиран от БНР.

Възлага се на канонично-правната комисия при Светия Синод да проучи уставите на Подворието в София и Москва, след което ще се произнесе.

Архиереите изразяват надежда, че храмът ще отвори скоро, но уточняват, че това не е в правомощията на Българската православна църква.

Това са решенията, взети на днешното заседание на Светия Синод. Според официалната информация против тях с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.

На 25 септември патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма "Св. Николай Чудотворец", известен още като Руската църква.Патриарх Неофит очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и "продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни", информира тогава Синодът. Бе добавено, че патриарх Неофит е информирал за предприетите действия патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Храмът остана без свещеници и беше заключен след като по искане на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) предстоятелят на софийското подворие архимандрит Васиан (Змеев) и още двама свещеници бяха експулсирани от България, "заради действия, които не съответстват на статута им в България". Седмица по-рано Северна Македония обяви за персона нон грата Змеев.

Преди днешното заседание на Светия Синод ловчанският митрополит Гавриил, цитиран от БТА, заяви, че това е църква, която е строена като посолска църква от Русия и след това историята е известна, превратностите са известни. "Но тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и на руското посолство. Сега трябва да направим това, по най-бързия начин да може да се отвори и там да се служи, и най-вече в криптата, защото там много хора ходят. В това отношение, което зависи от нас, трябва да го направим", заяви Ловчанският митрополит.

На въпрос за изпратеното писмо до руския патриарх Кирил, Ловчанският митрополит отговори, че "се казва, че е изпратено от патриарха и Синодът няма отношение, не го знаем точно даже". "Днес ще научим, не съм чул да има отговор и не знаем какво точно е съдържанието, може би днес ще бъде прочетено", каза митрополит Гавриил.

Попитан какви ще бъдат последиците, ако се вземе решение за отваряне на руската църква и дали ще има влошаване на отношенията, митрополит Гавриил заяви: "Какво значи да я отворим, да разбием, както по време на разкола, с помощта на държавата се превземаха и разбиваха църкви, това не бива да го правим. Да отворим, казвам пак да е по законен и каноничен начин. Аз съм също "за" да я отворим, но да стане това по каноните и законите".

Врачанският митрополит Григорий каза, че всеки храм трябва да бъде отворен, а в този храм идват много вярващи за св. Серафим, който е много почитан светия и всекидневно множество народ идваше да изпроси неговата помощ, подкрепа и закрила. Попитан Светият Синод може ли да разреши този въпрос, Врачанският митрополит отговори: "Ще беседваме днес, ще видим какво може да се направи, ще извадим всичките факти, които имаме, и документацията". Той добави, че се надява да се стигне до някакво решение, което да бъде градивно и полезно за всички. Ще прегледаме днес всички налични документи, които имаме и ще се постараем по най-добрия начин да се разреши този въпрос", увери Врачанският митрополит.

Великотърновският митрополит Григорий заяви, че не знае нищо по въпроса за руската църква, и добави, че сега "тепърва ще разберем".

Доростолският митрополит Яков каза, че на него не му е ясно "чия е собствеността на руската църква". С точно това днес ще се запознаем и дано да е в полза на миряните, каза Доростолският митрополит и подчерта, че храмът трябва да бъде отворен, но не само този, а и всеки храм. На въпрос дали в руската църква в София трябва да служат свещениците, които патриарх Неофит назначи, или да бъдат от Руската православна църква, митрополит Яков отговори, че това ще реши Светият синод и затова митрополитите се събират на заседание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини