Прокуратурата е възложила на ДАНС проверка за собствеността на Руската църква

След два постъпили сигнала - на депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, както и от гражданското сдружение "БОЕЦ", прокуратурата е разпоредила на ДАНС проверка за собствеността на Руската църква в София. Това обявиха на брифинг градският прокурор Илиана Кирилова и заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Те заявиха, че въпросът с църквата има два аспекта - юридически и канонически. Проверката ще е за придобиването на собствеността на църквата, но прокуратурата няма как да каже кой има право да извършва обреди, посочиха двамата.

'В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква", каза Христо Кръстев.

Ще бъдат изискани становища от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, както и от руското посолство, което трябва да отговори къде е ключът и защо църквата е затворена. Ще бъде изискан и докладът на ДАНС, който е довел до експулсирането на църковните служители. Ще бъде изследвано дали при предоставените документи за собственост има неистински и са заблудени длъжностни лица. Ако се установи престъпление, извършено от човек с дипломатически статут, то не може да се предприеме наказателно преследване, посочиха от прокуратурата.

На 21 септември българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква (РПЦ) в София архимандрит Васиан (Змеев). След това храмът беше затворен. Последва протест на граждани, а патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма. Пресслужбата на кабинета пък съобщи, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини