Британски и френски издания коментират резултатите от парламентарните избори в Словакия

Бившият словашки премиер Роберт Фицо потвърди проруската си позиция след изборната си победа в Словакия, пише в заглавие в. "Гардиън".

Лидерът популист на партия "Смер - Социална демокрация", който обеща да спре военната помощ за Украйна, каза, че позицията му "не се е променила".

Фицо спечели убедителна победа на парламентарните избори с почти 24 процента от гласовете, което го прави фаворит да стане премиер на страната за трети път.

Фицо заяви, че е готов да започне преговори с други партии за съставяне на коалиционно правителство. "Ние сме тук, готови сме, научихме нещо, по-опитни сме", каза той и добави: "Имаме ясни идеи, имаме ясни планове."

Петдесет и девет годишният бивш премиер, чиято проруска позиция породи опасения, че Словакия ще се присъедини към Унгария и нейния лидер националист Виктор Орбан и ще оспори консенсуса на Европейския съюз относно подкрепата за Киев, добави: "Хората в Словакия имат по-големи проблеми от Украйна."

Фицо е близък с Орбан, който вчера го поздрави за победата. "Познайте кой се завърна!", заяви унгарският премиер в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър") и добави: "Винаги е добре да работиш заедно с патриот. Очаквам с нетърпение да направя това".

Фицо заяви, че партията му "не променя (позицията си)". "Готови сме да помогнем на Украйна с хуманитарна помощ ... готови сме да помогнем за възстановяването на държавата. Но вие знаете нашето мнение за въоръжаването на Украйна".

Либералната, прозападна партия "Прогресивна Словакия" (ПС) завърши на второ място с малко под 18 процента от гласовете, а партия "Глас" ("Хлас")", която се отцепи от "Смер", след като Фицо беше принуден да подаде оставка през 2018 г. на фона на масови протести след убийството на разследващ журналист и годеницата му, е на трето място с почти 15 процента.

След като партията "Глас" се превърна в решаващ политически балансьор, лидерът ѝ Петер Пелегрини, който по-рано заяви, че партията му предпочита коалиция със "Смер", каза вчера, че приоритет в преговорите ще бъде стабилна коалиция и законодателна програма. По думите му, преговорите могат да продължат дни или седмици.

"Прогресивна Словакия", която е либерална по отношение на политиките в областта на околната среда, правата на ЛГБТ+ общността и малцинствата, и се стреми към по-задълбочена европейска интеграция, намекна също вчера, че може да се обърне към "Глас". Лидерът на партията Михал Шимечка увери, че все още вижда възможност за сформиране на управляваща коалиция.

"Смятаме, че това е много лоша новина за Словакия", каза 39-годишният заместник-председател на Европейския парламент Шимечка по повод победата на "Смер". "А още по-лоша новина ще бъде, ако Роберт Фицо успее да състави правителство", добави той.

Според анализатори новата управляваща коалиция в Словакия най-вероятно ще бъде формирана от "Смер", "Глас" и националистическата, проруска Словашка национална партия (СНП). Подобна коалиция би имала крехко, но функциониращо мнозинство от 79 места в 150-местния парламент, посочва в. "Гардиън".

Анализатори обаче твърдят, че Фицо, който водеше прагматична политика по време на предишните си мандати, може да смекчи реториката си в коалиция с "Глас", която заяви, че доставките на боеприпаси за Украйна са полезни за словашката индустрия и подкрепи позицията на ЕС по отношение на руската инвазия в Украйна.

Няколко експерти отбелязаха, че една от големите изненади на изборите е неуспехът на крайнодясната партия "Република", която дълго време беше смятана за потенциален партньор на "Смер", но не успя да премине прага от 5 процента за влизане в парламента.

Президентката Зузана Чапутова, бивш член на "Прогресивна Словакия" и дългогодишен политически съперник на Фицо, заяви, че днес ще му възложи да състави ново правителство.

Словакия е на път да попадне в проруския лагер, извежда в заглавие френският в. "Монд".

 Изданието посочва, че бившият премиер Робърт Фицо спечели произведените в събота парламентарни избори след кампания, белязана от реторика за спиране на военната помощ за Украйна, и публикации в социалните мрежи, отразяващи позициите на Москва.

Вече и без това усложнено от позицията на унгарския националистически премиер Виктор Орбан, следването на единна европейска политика по отношение на войната в Украйна рискува да стане почти невъзможно след резултатите от парламентарните избори в Словакия, отбелязва "Монд".

Победителят Роберт Фицо проведе цялата си кампания, обещавайки да приведе външната политика Словакия в съответствие с тази на съседна Унгария. В програмата му се говори за "спиране на военна помощ за Украйна“, тъй като тя "само удължава конфликта“, за противопоставяне на "санкции, които ощетяват Европа повече от Русия“ или за "нормализиране на отношенията“ с Москва.

Отричайки да е проруски настроен, Фицо уверява, че иска Словакия да остане член на ЕС и НАТО, но вероятното му връщане на власт ще сложи край на политиката на прозападното правителство в оставка, което предостави изтребители МиГ-29 на словашката армия на Украйна.

Малка Словакия със сигурност е съсед и съюзник с не толкова голямо значение за Киев в сравнение с Полша или Румъния, но Фицо може да позволи на Унгария да излезе от изолацията си в рамките на Вишеградската група (която включва също Чехия и Полша) и по този начин да обедини позициите на две държави, които да следват политика на вето срещу Украйна в Съвета на ЕС, посочва френското издание.

На вчерашната си пресконференция след изборите Фицо повтори, че ако дойде на власт, ще "направи всичко, за да започнат възможно най-бързо мирни преговори“ за Украйна, отбелязва "Монд".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини