Митрополитите искат да се запознаят с документацията, преди да излязат с позиция за Руската църква

Светият синод се събра за заседание днес, като се очаква да се излезе с позиция за казуса с Руската църква в София.

Според ловчанския митрополит Гавриил храмът е на Посолството, но трябва да се разгледа Уставът от 2011 година. Чака се и отговор от руския патриарх, посочи той.

"Това е църква, която е строена като посолска църква от Русия някога и след това историята е известна, превратностите, но в крайна сметка тя никога не е била друга, не е принадлежала на друг освен на Русия и на руското посолство", коментира той.

Врачанският митрополит Григорий заяви, че е необходимо отново да се служи в храма заради стотиците миряни, които искат да се поклонят на Св. Серафим.

Великотърновският митрополит Григорий каза, че не е той човекът, който трябва да бъде питан за Русия. Според пловдивския митрополит Николай все още нищо не може да се каже по въпроса, а трябва да се разгледат документите.

Според видинския митрополит Даниил също е рано да се говори преди разглеждането на документацията. Такова е и мнението на доростолския митрополит Яков.

Руската църква беше затворена, след като предстоятелят на църквата архимандрит Васиан и още двама служители в храма бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия. Последваха протести, на които се призова да бъдат отворени отново вратите на храма.

Църквата беше заключена от отец Васиан при напускането му на храма. Църквата все още е затворена заради противоречия за собствеността. Прокуратурата обяви, че започва разследване законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини