Какво ще стане със Словакия, в която победи прокремълска партия

Антиукраинската реторика на бившия словашки премиер и лидер на партия СМЕР Роберт Фицо изплаши някои официални лица в Брюксел. Фицо спечели изборите, но има лостове, които биха накарали евентуално негово правителство да се обърне обратно към Запада. Какви рискове все пак крие изборната му победа?

В много отношения резултатите от парламентарните избори в Словакия този уикенд бяха първото истинско политическо въплъщение на умората от войната в Украйна.

В един момент изглеждаше, че предстои изборна изненада, тъй като либералната, проевропейска партия "Прогресивна Словакия" оглавяваше екзитполовете с 24 процента, малко пред лявата популистка партия СМЕР на бившия премиер Роберт Фицо.

Но когато се появиха реалните резултати, стана ясно, че Фицо най-вероятно ще се върне като лидер на страната - пет години след като се оттегли на фона на възмущението, последвало убийството на разследващия журналист Ян Куцияк.

СМЕР получи 23 процента от гласовете, пет процентни пункта повече от "Прогресивна Словакия". Сега най-вероятно ще направи коалиционно правителство с малката дясна "Словашка национална партия" и "Глас", която завърши трета с 15 процента. Подобна коалиция би имала крехко мнозинство в парламента.

"Глас", формирана от отцепници от СМЕР през 2018 г., е партията, за която трябва да внимавате. За нейния създател и лидер Петер Пелегрини е известно, че не харесва бившето си протеже Фицо, но двете партии иначе са близки политически. Самият Пелегрини остави всички възможности отворени в изборната нощ.

Може ли той да си осигури висш пост в следващото правителство? Или да оглави парламента, или дори да получи подкрепата на СМЕР, за да се кандидатира за президент догодина? Или ще отхвърли всички тези варианти и ще се опита да състави анти-Фицо правителство в шарена конфигурация от партии?

Бившият премиер се закани повече оръжия да не бъдат давани на Украйна.

Ако се сбъднат очакванията да се прегърне със СМЕР, Пелегрини вероятно ще го поиска, за да смекчи част от антиукраинската реторика на Фицо, наблюдавана по време на кампанията. Бившият премиер се закани повече оръжия да не бъдат давани на Украйна, постави под съмнение логиката на санкциите на ЕС срещу Русия и похвали Москва. Дори повтори наратива на Кремъл, че НАТО е причинила войната, която е започнала, след като "украинските нацисти и фашисти са започнали да убиват руски граждани в Донбас и Луганск".

Въпреки че някои официални представители на ЕС реагират с притеснение на подобни изказвания, те отбелязват, че в предишните си премиерски мандати (2006-2010 и 2012-2018) Фицо винаги е успявал да изглежда сравнително прозападен в Брюксел. Например, постигайки съгласие за първите санкции на ЕС срещу Русия след анексирането на Крим през 2014 г. – само за да разпространи различно послание обратно в Братислава. Носят се и слухове, че доверени фигури от Брюксел, като настоящия представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, може да стане отново външен министър.

Има и други лостове, които биха накарали евентуално трето правителство на Фицо да се обърне обратно към Запада. Струва си да погледнем какво би направило европейското политическо семейство на СМЕР в лицето на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D). Формацията на Фицо все още е член на тази група от лявоцентристки партии, която е втората по големина политическа фракция в Европейския парламент и има значително влияние извън Брюксел.

В политическото семейство има гласове, които предполагат, че СМЕР трябва да бъде изключена от S&D, ако не смекчи проруската си реторика. Точно както "Фидес" на унгарския лидер Виктор Орбан беше изхвърлена от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) преди няколко години.

Словакия се нуждае от ЕС повече, отколкото ЕС се нуждае от Словакия

Съществуват и икономически стимули. Дефицитът на словашкия държавен бюджет продължава да расте, а инфлацията и цените на енергията са все още високи. Казано направо: Словакия се нуждае от ЕС повече, отколкото ЕС се нуждае от Словакия. Така че не очаквайте страната да бърза да напусне блока, еврозоната или НАТО в скоро време.

Икономическите проблеми, бълбукащи под повърхността, означават още, че след тези избори може да се появи една друга Словакия, която ще бъде по-близка до Унгария по социални горещи въпроси като миграцията и правата на ЛГБТ общността.

Може да се очаква и Фицо да предприеме ход за отслабване на съдебната система. Само преди година специалният прокурор на страната разгледа обвиненията, че Фицо е използвал поверителни данъчни и полицейски досиета срещу политически опоненти. Бившият премиер се размина на косъм от отнемане на парламентарния му имунитет. Изборната победа сега ще означава, че той вероятно ще остане извън затвора в обозримо бъдеще.

Икономическите тревоги, съчетани с нарастващата умора на обществото от войната в Украйна, означават, че събитията в Словакия ще окажат влияние върху отношенията на Запада с Киев в бъдеще. Фицо използва това в кампанията с голям ефект.

Високите резултати на СМЕР могат да бъдат обяснени с факта, че партията успя да открадне гласове от две крайнодесни групировки, които бяха по-проруски настроени и в крайна сметка не успяха да преминат 5-процентната бариера за влизане в парламента, въпреки прогнозите.

Може ли Братислава да се обедини с Будапеща, за да блокират повече пари от ЕС за Украйна, включително за оръжия?

За НАТО това може да означава малко. Повечето оръжия се транспортират до Украйна двустранно и през Полша, дори Словакия да отложи евентуалното членство на Киев. Но за ЕС може да има последици.

Може ли Братислава да се обедини с Будапеща, за да блокират повече пари от ЕС за Украйна, включително за оръжия? Отговорите на тези въпроси вероятно ще дойдат през декември, когато блокът се надява да постигне споразумения и по двата въпроса. А какво ще кажете за нови санкции на ЕС срещу Русия? Блокът вече се бори да събере достатъчно ентусиазъм за 12-и кръг тази есен.

Резултатите от изборите в Словакия дойдоха на фона на сделка през уикенда в САЩ, която засега предотврати затварянето на правителството, но намали финансирането за Киев. В Полша пък тече предизборна кампания, в която управляващата партия "Право и справедливост", доскоро един от най-верните поддръжници на Украйна, се заигра с различни идеи в ущърб на Украйна, ухажвайки десните избиратели.

Обещанието на Запада да бъде на страната на Украйна "колкото е необходимо" внезапно изглежда поставено под въпрос.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини