Емилия Милчева: Думите на Радев на Шипка са заявка за отдавна предричания му политически проект

"От цялата политическа кариера на г-н Радев дотук връх Шипка е негов любим подиум. Той нееднократно е отправял послания оттам към обществото и този път не пропусна."

Това каза пред БНР журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева във връзка с повишеното напрежение между президента и управляващото мнозинство след изявленията на държавния глава на тържествата за годишнината от Шипченската епопея.

Тя открива в думите на президента на Шипка "известно подстрекателство към метеж" заради посланието му за "червената линия на нашето търпение" и изрази мнение, че се разчита заявка за отдавна предричания политически проект на президента с оглед на употребения от него израз "народно движение".

До момента нито един от предишните президенти не е успявал с политическите си проекти, припомни журналистът. Според Милчева обаче сега конюнктурата е по-различна, но на терена, на който би се състезавал, президентът Радев би имал сериозна конкуренция в лицето на "Възраждане", БСП и "Левицата!".

"На този терен – национално-патриотичния и популистки, има доста голяма конкуренция. Г-н Радев, каквото и да реши, той трябва да се конкурира на първо място с "Възраждане", с които към момента имат сходни послания."

Здравословно за демокрацията е президентът да не е съгласен с управляващите и да задава неудобни въпроси, които те не биха искали да чуват, гласи още прочитът на журналиста. Същевременно Милчева счита, че е налице "малко истеризирана ситуация около паметниците и празниците".

Трудно е да се види каквато и да опция за диалог между президента и управляващите, но топката е в ръцете на коалицията, подчерта тя.

"Въпросът е колко близо са до реалните проблеми на хората. Преместването или разрушаването на Паметника на съветската армия е символен акт, но всичко останало е свързано с реалните нужди на хората, с техните страхове."

Службите и главният секретар на МВР дължат отговори на обществото във връзка с убийството на Алексей Петров. Необходим е анализ на дейността на службите до момента. Те имат нови задачи, свързани с кърваво-червената линия, прокарана от войната в Украйна, смята Емилия Милчева. По думите ѝ президентът стои от едната страна на тази линия.

"Най-лесно е да се променят законите и да се махнат шефовете на служби", посочи журналистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини