Илия Илиев: Нужно е обединение за нашето благо и бъдещето на децата ни

Строг финансов контрол, бюджети за всяко село и по-добро стопанисване на държавните и общински имоти, ще искат ПП „Републиканци за България“ 

- Господин Илиев, защо вече не сте в ГЕРБ, а в ПП „Републиканци за България“? 

Какви са причините да напуснете партия, на която бяхте общински координатор, от нея бяхте областен управител и два пъти кандидат за кмет? 

- Бившата ми партия предаде много от своите каузи. Много принципи, заради които аз и много други хора бяхме там. В Кърджали винаги сме били омерзени от модела и принципите на управление на ДПС. Само хора от една партия получават всичко. Едни фирми печелят всички поръчки. Едни и същи хора вземат земеделските субсидии. Това беше жестоката реалност не само в Кърджали. А в целия ни регион, във всички смесени райони, където ДПС е на власт. Кмет от ДПС, общински съвет с мнозинство от ДПС. Безконтролно харчене и злоупотреби с обществен финансов ресурс. Партийни назначения в администрацията. Лошо административно обслужване на хората, избирателен подход спрямо етнос и религия. ГЕРБ беше партията, която обеща, че ще разбие този модел. А вместо това, в София централното ръководство започна да работи заедно с ДПС. Аз съм излиза излизал два пъти като кандидат за кмет от ГЕРБ. Обещал съм пред хората, че се борим срещу този модел. Но всички разбрахме как ГЕРБ и ДПС се спазариха зад гърба ни. 

- А други причини? 

- Принципни различия. Които са факт не от вчера или от днес. Аз не съм част от ГЕРБ вече 4 години. Не съм сменил отбора предизборно. Убедих се, че ПП „Републиканци за България“ имат добра платформа. Имат добра визия за решаването на проблемите в България и конкретни мерки за регионите. Затова съм част от този проект и вярвам, че много хора ще ни подкрепят. Защото сме против заиграването с етноси и религии. Искаме да спрем насаждането на недоверие, подтикването към омраза. Ние, които живеем заедно в този смесен регион – когато сме скарани и разделени ставаме още по-удобни за управление. Някога ГЕРБ казаха, че искат да премахнат дерибеите от властта. Но  започнаха да създава свои такива. Вместо да изкоренят едни порочни практики, те ги преповтарят. Крайно време да спрем разединението. Убеден съм, че е необходимо хората в Кърджалийска област да се обединим. 

- Как си представяте това обединение на практика? 

- Нужно е да се обединим за доброто на нашето съществуване. За доброто на нашите деца. За нашето добро и за бъдещето ни. Трябва да се събираме и заставаме зад каузи, които засягат всички нас. Без значение от партиите и коалициите, които се явяват на изборите. Щом нещо е полезно за областта, за града или селото, ние всички заедно трябва да полагаме усилия да се случват нещата. В област Кърджали има прекалено много инфраструктурни проблеми. Има населени места без водоснабдяване, без канализация. Има пътища, които не са ремонтирани от десетилетия. С такива проблеми не трябва да се прави политика. За разрешаването им е нужно да се работи на всички нива – от кмета на населеното място до депутата и министъра. 

- Това ли е успешният модел за един политик? 

- Този, който работи през годините на своя мандат - след това не е нужно да обикаля из региона. Не е необходимо да мародерства, да тормози или да заставя насила хората да гласуват за него. Той с работата си трябва да е доказал, че мисли за тях. И по този начин да печели симпатии и гласове. Аз съм го доказал по време на управлението си като областен управител на Кърджали. Винаги съм искал най-доброто за хората тук. И никога не съм ги делил по някакъв признак. 

- Кои са важните каузи, за които смятате, че всички в Кърджали и региона трябва да се обединят? 

- Проектът за извеждане на трафика извън Кърджали. Този проблем не търпи отлагане. И в момента ежедневните задръствания са факт. Всяко лято, когато тръгне туристическият трафик към Гърция, в Кърджали става ад. Всички в региона трябва да се обединим. когато говорим за околовръстния път и трафика. Защото нещата са свързани. Нужни са още платна по пътя за ГКПП „Маказа“, защото той вече е прекалено тесен. И самият граничен пункт също трябва да се разшири. С тези три стъпки проблемът с трафика ще се реши генерално. Но затова се изисква обединяване на усилия на депутати, на местна и на централна власт. Основата съм я поставил. Поне вече имаме проект за околовръстен път. 

- Благодарение на вашите усилия като областен управител? 

- Да, но и  не само мои, а и на колеги, експерти и правителства. Пари за отчуждаване бяха осигурени още по мое време. Осигурих средства за началото. Но то се забави много във времето. Реално отчуждаването на имотите за околовръстния път на Кърджали вече трябваше да е приключило. Бавим се вече четвърта година. При добро взаимодействие между централна и местна власт една отчуждителна процедура може да завърши за срок между година и половина и две години. Това е голям и скъп проект. И забавяне от над две години е недопустимо. Иска се воля от централната власт и добра работа от общините. Защото за такъв проект е нужно да се прехвърлят на държавата много общински имоти. Както и да бъде отчуждена собственост на наши съграждани. Вместо да водим безсмислени битки между партиите - ето една добра кауза, за която си заслужава всички да се обединим и да работим без значение от политическите ни различия. Защото тежкият трафик е един от проблемите, който касае всички нас. 

- За какво друго ни е необходимо обединение? 

- Друг много сериозен проблем е демографската криза. Тя вече е факт. Много от български граждани заминаха за чужбина. Всички политици трябва да обединим усилия. Местна и държавна власт, за да се подобрят условията за живот. Да се отворят добре платени работни места, но и да се подобрят инфраструктурата и условията за живот. Да има водоснабдяване в малките населени места. Хората да имат достъп до образование и здравеопазване. Освен това ПП „Републиканци за България“ имаме много добра идея да се удвоят средствата за подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми. Имаме 200 000 семейства, които се нуждаят от процедура "ин витро". Ако успеем да помогнем на поне половината от тях, това означава 100 000 деца в България. Това е един средно голям български град. И с цялостно подобряване на инфраструктурата, с увеличение на доходите, много българи могат да изберат да останат да живеят и работят в България. Или дори да се върнат да живеят в България, част от тези, които са заминали. 

- Откъде ще се набавят тези средства? 

- Публичен финансов ресурс има. Но с него се злоупотребява, харчи се предизборно или се насочва към места с определен тип избиратели, където мнозинство има дадена политическа сила. Нашите пари не се харчат рационално. С тях се прави политика. Хвърлят се един пари през прозореца на джипката. Или кметът, който има подкрепата на мнозинството в общинския съвет, ги харчи предизборно. Защо в България започва да се асфалтира, когато има избори? Защо всичко се открива, когато сме в кампания? Изобщо защо тогава се прави държавен бюджет или общински бюджети. Тези бюджети са направени порочно. Така че да има излишъци. Излишъци, които се харчат по волята на министър-председателя, на министерски съвет или на даден кмет. Без обществото да може да контролира по какъвто и да е начин това харчене. Друг болезнен пример в това отношение са парите, които се събират от общините за такса смет. Тези средства могат да се ползват по закон само за сметосъбиране. Вместо това кметовете ги пренасочват за други разходи, а трупат дългове към фирмите за събиране на отпадъци. Общинските съвети и техните решения в момента са инструмент не за контрол, а за размиване на отговорността. 

- В това време страдат хората, особено в малките населени места … 

- Хората страдат, защото някой е похарчил техните пари. И те не стигат до тях. В това отношение ние от ПП „Републиканци за България“ имаме ясни мерки за решаване на проблемите на малките населени места. Всяко село трябва да има делегиран бюджет. Така че тези пари да могат да се използват от селския кмет и хората за решаването на проблем в тяхното село. Също така е крайно време е да се спре разделението на общински и държавни пътища. Те трябва да са под единно управление, за да могат да се харчат по-ефективно средствата, които се събират от винетките и ТОЛ-таксите. Много е важно до всяко населено място да стига път, който е в добро състояние. Много села имат лоша инфраструктура, общината им казва, че няма пари и нещата се влошават. Или пък нарочно към тези села, ако са от друга политическа сила, не стигат общински средства. Целта е да се накажат хората живеещи в тях. За да се покаже кой командва. Това категорично не трябва да се случва. Необходимо е да се създаде единен публичен регистър на държавните и общински имоти. В момента се чака кметът да реши кога да включи един имот в списъка за продажба. Това е порочно и неработещо. Включват се имоти, когато се срутят и им падне цената. За да се купят от определени хора. Ако не си близък до кмета, никога не можеш да стигнеш до сделка за общински имот. Той просто няма да бъде включен в списъка за продажба. Един публичен регистър с актуалното състояние на държавните и общински имоти ще сложи край на този омагьосан кръг. И няма да се чака една сграда да рухне, за да бъде продадена на безценица. Ангажирам се да работя за законодателни промени като народен представител в тази насока. Както и за повече правомощия на областните управители. Те, например, отговорят за проводимостта на речните корита. А не разполагат с финансов ресурс. Излиза, че носят отговорности, които не могат да изпълнят, защото всяка дейност е свързана с харчене на пари. А те не разполагат с такива. Нито могат да поддържат държавните имоти в приличен вид, нито имат средства да предотвратяват бедствия. Защото едно наводнение може да бъде предотвратено само ако речните корита са почистени и в добро състояние, трябва  да има превенция в тази посока. Този проблем също може да бъде решен с промяна в законовата уредба. България я разграбват вече 30 години. Крайно време е този грабеж да бъде прекратен! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини