Илия Илиев: Наредбата за Синята зона трябва да се промени

Общинската наредба, регламентираща паркирането в т. нар. Синя зона на Кърджали, трябва да претърпи сериозни промени, смята координаторът на "Републиканци за България" Илия Илиев. Според него във вида, в който е документът сега, ощетява работещите в централната градска част.

"За да може жител на кварталите "Възрожденци", "Веселчане" или "Гледка" да отиде на работа в центъра, ще трябва да плати на общината около 200 лева месечно", пресметнал е Илия Илиев. Според него освен, че ще трябва да си плащат, за да работят, ще бъде необходимо да местят автомобилите си три пъти дневно, защото в наредбата е записано, че престоя в Синята зона може да продължи до 3 часа. 

"За да се излезе от ситуацията община Кърджали ще трябва да въведе месечен абонамент за работещите в района на Синята зона, защото едва ли ще има работодател, който да отдели 600 лева годишно, за да може работникът му да паркира", твърди Илия Илиев. Според него най-разумното решение е изграждане на буферни паркинги. 

"Общината трябва да изтегли банков заем, с който да изгради буферни паркинги, а изплащането на дълга да става с постъпленията от Синята зона", предлага координаторът на "Републиканци за България". Той допълва, че е необходимо още да бъдат възстановени градските автобусни линии, за да могат кърджалийци да разчитат и на обществения транспорт.

"В момента има стари градски автобуси, които могат да се ползват само в определен часови диапазон. Освен това превозните средства са малки и няма да са достатъчни, за да поемат нарасналия поток от пътуващи в резултат на ограниченията за паркиране. Време е общината да помисли за инвестиция в нови и екологични автобуси", смята Илия Илиев. Той прогнозира, че заради непълнотите на общинската наредба ще възникне проблем при живеещите в обхвата на Синята зона, защото паркингите в междублоковите пространства ще бъдат изпълнени с автомобили на приходящи.

"Паркоместата около блоковете и сега трудно поемат автомобилите на живеещите в тях. Да не говорим, че при много от новоизградените кооперации липсват места за паркиране", посочи Илия Илиев. Според него хаос ще има и в широкия център на Кърджали, където приходящите в центъра ще паркират, за да избегнат заплащането. Проблемът вероятно ще засегне дори паркингите на големите търговски вериги в района на автогарата.

Илия Илиев посочи, че от общинската наредба за паркиране не става ясно дали служителите в предприятието ще могат да контролират нерегламентираното паркиране в междублоковите пространства, както и в широкия център.

Това съобщиха от местната централа на "Републиканци за България"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    13
    13
    1 0
    08:20, 23 фев 2022
    Ти първо виж асансьора на твоя вожд-краварска подлога.
  • 2
    Ад
    адм
    0 0
    13:31, 23 фев 2022
    Както обикновено нищо не е обмислено,спираш да си купиш 1 хляб от 1,5 примерно и този хляб незабавно става 2,5лв

Още новини

Последни новини