17 °C

Инспекцията по труда състави акт за забавена заплата,11 работодатели глобени за недекларирана трудова заетост

През първите три месеца на 2021г. от Д ИТ Кърджали са извършени над 300  проверки, при които са установени 1 930 броя нарушения. От тях 1122 броя са нарушенията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, 805 нарушения са по трудовите правоотношения.Това съобщи за медиите директорът на ДИТ Ангелина Бабунска.

          За отстраняване и преустановяване на установените нарушения са дадени 1 910 задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове. Проверени са общо 260 предприятия, от които 44 броя са проверени за първи път от инспекцията по труда. Това са предимно новооткрити предприятия или новоткрити обекти с други собственици,посочи още Бабунска.

През периода е установено забавяне на изплащането на трудови възнаграждения или обезщетения в общо 5 предприятия на обща стойност почти 10 000 лв. От тях вече има изплатени 1440 лв., но има и потърсена административнонаказателна отговорност на работодателите т.е. съставен АУАН.

62% ОТ ПРОВЕРЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ СА ИЗПЪЛНИЛИ ОСНОВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПО ЗЗБУТ.

За допуснати нарушения, които са били предпоставка за риск за здравето на работещите или са довели до вредни последици е потърсена административно наказателна отговорност от работодателите, като са съставени и връчени 40 броя АУАН. От тях 11 броя АУАН са за недекларирана трудова заетост /наети работници без сключен трудов договор/,посочи още Ангелина Бабунска.

През периода са издадени 30 броя наказателни постановления, връчени са 28 броя НП. Едно Наказателно постановление е обжалвано в съда.

Продължават сигналите в Д ИТ Кърджали от лица с прекратени трудови договори, на които не е изплатена последната договорена заплата и парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, за който давността не е изтекла. По тези сигнали се извършват проверки. В резултат на намесата на дирекцията, обикновено се изплащат забавените трудови възнаграждения в дадените срокове, но това не е добре да се случва, тъй като е нарушение на разпоредбите на КТ и подлежи на санкция.

Продължава контролът по изпълнение на Мярка 60 на 40 в тези предприятия, които прилагат мярката. До момента не са установени нарушения.

През годините Главна инспекция по труда е разработила редица актуални информационни материали и практически инструменти, които могат да се използват свободно от предприятията и специалистите по безопасност и здраве при работа за подобряване на условията на труд. Тези материали са налични и напълно свободни за ползване на интернет страницата на ИА ГИТ. Един от най-популярните инструменти е OiRA, чрез който работодателят може сам да си направи оценка на рисковете за безопасността и здравето при работа. OiRA е безплатен онлайн инструмент, лесен за използване, адаптиран за различни икономически дейности и е свързан с българското законодателство. При някакви затруднения, работодателите могат на място в Д ИТ Кърджали да получат консултация по прилагането му или да приемат на място служител на Д ИТ Кърджали за разяснения по прилагането му. За улеснение посочвам интернет страницата, а именно: https://oiraproject.eu/bg/oira-tools

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини