Инспекцията по труда състави акт за забавена заплата,11 работодатели глобени за недекларирана трудова заетост

През първите три месеца на 2021г. от Д ИТ Кърджали са извършени над 300  проверки, при които са установени 1 930 броя нарушения. От тях 1122 броя са нарушенията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, 805 нарушения са по трудовите правоотношения.Това съобщи за медиите директорът на ДИТ Ангелина Бабунска.

          За отстраняване и преустановяване на установените нарушения са дадени 1 910 задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове. Проверени са общо 260 предприятия, от които 44 броя са проверени за първи път от инспекцията по труда. Това са предимно новооткрити предприятия или новоткрити обекти с други собственици,посочи още Бабунска.

През периода е установено забавяне на изплащането на трудови възнаграждения или обезщетения в общо 5 предприятия на обща стойност почти 10 000 лв. От тях вече има изплатени 1440 лв., но има и потърсена административнонаказателна отговорност на работодателите т.е. съставен АУАН.

62% ОТ ПРОВЕРЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ СА ИЗПЪЛНИЛИ ОСНОВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПО ЗЗБУТ.

За допуснати нарушения, които са били предпоставка за риск за здравето на работещите или са довели до вредни последици е потърсена административно наказателна отговорност от работодателите, като са съставени и връчени 40 броя АУАН. От тях 11 броя АУАН са за недекларирана трудова заетост /наети работници без сключен трудов договор/,посочи още Ангелина Бабунска.

През периода са издадени 30 броя наказателни постановления, връчени са 28 броя НП. Едно Наказателно постановление е обжалвано в съда.

Продължават сигналите в Д ИТ Кърджали от лица с прекратени трудови договори, на които не е изплатена последната договорена заплата и парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, за който давността не е изтекла. По тези сигнали се извършват проверки. В резултат на намесата на дирекцията, обикновено се изплащат забавените трудови възнаграждения в дадените срокове, но това не е добре да се случва, тъй като е нарушение на разпоредбите на КТ и подлежи на санкция.

Продължава контролът по изпълнение на Мярка 60 на 40 в тези предприятия, които прилагат мярката. До момента не са установени нарушения.

През годините Главна инспекция по труда е разработила редица актуални информационни материали и практически инструменти, които могат да се използват свободно от предприятията и специалистите по безопасност и здраве при работа за подобряване на условията на труд. Тези материали са налични и напълно свободни за ползване на интернет страницата на ИА ГИТ. Един от най-популярните инструменти е OiRA, чрез който работодателят може сам да си направи оценка на рисковете за безопасността и здравето при работа. OiRA е безплатен онлайн инструмент, лесен за използване, адаптиран за различни икономически дейности и е свързан с българското законодателство. При някакви затруднения, работодателите могат на място в Д ИТ Кърджали да получат консултация по прилагането му или да приемат на място служител на Д ИТ Кърджали за разяснения по прилагането му. За улеснение посочвам интернет страницата, а именно: https://oiraproject.eu/bg/oira-tools

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини