Радостина Циркова: Любовта ме върна в България

Изображение 1 от 4
    • Завършва ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково с изучаване на английски и френски.
    • Бакалавър „Международни отношения“ от Софийски университет „Свети Климент Охридски с английски и италиански.
    • Магистър с почести, „Международни отношения“ (специализация „Европейски въпроси“) от Alma Mater Studiorum Болонски университет, Болоня, Италия. Носител на наградата за академичен успех на Болонския университет.
    • Стипендиант на фондация Италия-САЩ за онлайн магистратура „Глобален маркетинг и комуникации“, Рим, Италия.
    • Стажант в Европейски парламент, Брюксел, по програма „Шуман“. Вицепрезидент на асоциацията на стажантите в Европейския парламент, Брюксел.
    • Победител в международен конкурс на “Кока Кола“ с проект за естествен заместител на захарта - растението рожков. Само 5 участници в света са избрани, сред тях и Радостина Циркова, която печели награда от 20000 долара.
    • Говори английски и италиански.
    • Специалист „Търговски маркетинг“ в международна компания от 2018 година до момента.

    Защо след като сте имали възможност да работите в Италия и Белгия, където можехте да направите блестяща кариера, се завърнахте в България?

    Винаги съм била свързана с България. Но корените ми са от Хасковоградът, който обичам. Реших, че само с кариерата си в чужбина няма да съм щастлива. Последвах сърцето си и се завърнах тук, където е моята любов – Владислав. С него съм свързана вече 8 години. Имам му пълно доверие за всичко, получавам и професионални съвети, защото той е адвокат с добра практика. Само след няколко месеца ни предстои едно от най-важните решения в живота - ще създадем семейство. Така ще дадем личен пример за бъдещо семейство, което иска да живее и работи в родината си, и да отгледа своите деца в България. В програмата на Републиканци за България е разработена цялостната политика за демографията, за семейството, образованието и здравеопазването, които дават на България ясен хоризонт. Ние имаме точни отговори за това как да изградим държава с правила.

    Ето че от любовта неусетно преминахме към партийните дела. Как попаднахте в проекта на Цветан Цветанов?

    Проектът не е само на г-н Цветан Цветанов. Зад него стои един успял българин в чужбина г-н Павел Вълнев и много съмишленици. Бях поканена на разговор с г-н Цветанов, който ми предложи да работя в дългосрочен план. Не съм се заела с партийните дела, за да стана депутат. Допаднаха ми идеите, които се предлагат на младите хора и възможностите, които им се дават, за да бъдат реализирани. Много малко младежи без дълбоко партийно минало могат да бъдат истински оценени в партийна формация. Знам също, че може да звучи клиширано, но не станах част от партията, за да търся работа или да се облагодетелствам. Имам своето развитие в престижна международна компания с добра заплата. Годеникът ми Владислав също върви напред в своето професионално направление. Приемам политическата си дейност като кауза.

    Казвате, че за Вас са важни да бъдат изпълнени стратегиите на Републиканци за България. Вие кои политики извеждате като приоритет и искате да работите, след като бъдете избрана за народен представител?

    Националната ни програма покрива различни сфери и съм щастлива, че предлагаме реални решения за живота на хората. Ще работя в много насоки, но четири са най-важните направления за мен и региона ми.

    1. Електронно управление:

    2. Развитие на електронната демокрация чрез онлайн референдуми, петиции и други форми на преки допитвания, за да можем по-бързо и лесно да решаваме местните си проблеми, и те да бъдат публични.

    3. Пълна дигитализация на общините и услугите за гражданите.

    4. Създаване на мобилно приложение за докладване на проблеми от всякакво естество, което да функционира за Област Хасково с помощта на местен екип.

    5. Икономика и бизнес:

    6. Разширяване на обхвата на патентните данъци, за да подпомогнем малкия и среден бизнес в Област Хасково.

    7. Ще предоставим повече гаранции за бизнеса и предвидима инвестиционна среда, за да гарантираме нови работни места за хасковлии. Обещавам да водя лични разговори с бизнеса, за да представя нашия регион пред потенциални инвеститори. Хасково има нужда от работни места за различни квалификации.

    8. Ще работим и в посока към улеснен достъп до европейско финансиране. Към днешна дата реално изплатените средства за програмния период 2014-2020 са само 43%.

    9. Здравеопазване:

    10. Приоритетно инвестиране в системата за спешна помощ: предвиждаме отделяне на значителни средства за подпомагането на спешната помощ. С тях планираме изграждането на нови и реновирането на съществуващите спешни центрове, както и високопроходими линейки и медицински хеликоптери, които ще подобрят обслужването на хората от отдалечените и труднодостъпните райони на областта.

    11. Нов модел на заплащане на медицинския труд: ако искаме младите лекари да останат в Хасково, трябва да създадем нови стандарти за заплащане на медицинския труд. Липсват правила за определяне на заплащането, както и възможности за допълнително обучение и кариерно развитие.

    12. Култура:

    13. Отпускане на финансови грантове за стартирането на нови фестивали за млади предприемачи в сферата на културата. Те целят инициирането на събития в малките населени места, така че да представим богатствата на Хасково област и да стимулираме всяка добра идея.

    14. Развитие на читалищната мрежа: поетапна дигитализация на читалищата, така че да върнем киното в читалищните салони. В допълнение ще работя в посока отпускане на повече средства за читалищата в Хасково област, за да развиват различни изкуства и школи – напр. театър, танци, рисуване, фотография. Това ще бъде средище за развитие на младите хора.

    15. Презентиране на Хасково като културно-туристическа дестинация: Хасково е атрактивна област за фестивален и събитиен туризъм. Областта ни се гордее със стотици исторически забележителности, находки и природа. Смятам, че културният център трябва да бъде допълнително подпомогнат и развит.

    Г-жо Циркова, очертахте Вашите виждания в политически план. Хората, които ще гласуват за Вас обаче не знаят каква сте извън политиката.

    Да, защото след завършването на средното ми образование напуснах града. Хората обаче познават семейството ми – и майка ми и баща ми са артисти. Винаги съм била обградена от хора на изкуството. Родителите ми ме научиха да се справям сама с предизвикателствата, да имам достойнство и най-важното - възпитаха в мен доброта и смирение. Благодарение на мама и баба станах голяма кулинарка – никога няма да оставя къщата гладна. Татко ме научи повече на духовното – да изпълнявам поезия например. От дете съм по театралните сцени и театърът е втори дом за мен. Няма друго място, където душата ти да се изпълва повече, отколкото в притихналата зала. Той въздейства по неповторим начин. Имала съм представления, след които не мога да спя с дни, разсъждавайки върху тях. Такъв беше преди години моноспектакълът "Български разкази" на Мариус Куркински, който повдигна темата за вграждането от българските митове и легенди.

    Обичам музиката и особено френски и италиански класики, както и джаз. За жалост с това ежедневие слушам музика само в колата.

    Мама пък е художник и съм ценител и в тази насока. Целият ми дом е в картини и съм обиколила много европейски галерии, тъй като имах възможността да пътувам из Европа.

    Православна съм и вярата е това, което ме крепи в житейския ми път.

    Пропуснахте да разкажете за баба си, към която имате много топли чувства.

    Баба ме отгледа и съм и благодарна, че посвети живота си на това да ме направи човек, това никак не е лесна задача. Баба ме научи да чета и пиша още преди първи клас, като много искаше да вдъхне в мен амбицията за знания и духът на победителя. Тя ме направи борбена и лоялна, винаги ще пазя нейните напътствия за това, че на човек се дава това, което заслужава и че ако полагаш старание, времето ще те възнагради. Да ми е жива и здрава още дълги години, както и другите ми баба и дядо, и цялото ми семейство.

    Какво обича Радостина?

    Обичам да пътувам с приятели и се определям като дете на Европа. Затварям очи и си представям всички места, които ме зареждат и където съм се чувствала най-щастлива, изгубена в душата на градовете – Болоня, Париж, Рим, Брюксел. Пожелавам на всички ни скоро отново да можем да пътуваме и да общуваме спокойно.

    Обичам светлите и топли цветове, защото ги свързвам с Италия и Кипър, две държави, които пазя в сърцето си – в едната учих, в другата живее част от семейството ми.

    От дете обичам да чета, тъй като баща ми ми купуваше много книги за сметка на играчките. Благодарна съм, че бях възпитана в любов към литературата. Най-много ми въздейства руската литература, тъй като описва в детайли психологията на човека и разглежда темите за разкаянието, религията и прошката. Любимите ми автори са Фьодор Михайлович Достоевски и Албер Камю. Книгите, които завинаги ще запечатам в съзнанието си са "Братя Карамазови" от Достоевски, "Чумата" от Камю, "Майсторът и Маргарита" от Булгаков, "Хроника на една предизвестена смърт" от Маркес. Обичам и поезията, всеки ден чета стихотворения. Най-любим за мен е Никола Вапцаров. Имам колекционерски издания на една и съща негова стихосбирка.

    Обичам да пиша за нещата, които виждам в ежедневието - с частица ирония и малко надежда за промяна. Мечтая да стана писател и това, че хората ми пишат, че денят им се променя, след като прочетат нещо от мен, ми носи голяма мотивация да напиша книга. Печелила съм и много конкурси за стихотворения като малка. 

    Ценител съм и на виното – искам някой ден да изкарам курс за професионален сомелиер и да имам собствено лозе, отглеждайки стари български сортове. Щастлива съм, че съм от Хасково, а нашият регион се слави с едни от най-добрите вина в България.

    Придържам се към максимата "Докато дишам, надявам се". Без вяра човек е изгубен. Стремежът към по-доброто утре е това, което осмисля живота ни.

    Как бихте призовали хората да ви подкрепят?

    В Евангелието се казва „По делата ще ги познаете“. Това е единственият ми призив към избирателите. Ако изберат нас, номерът е 21.
     

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини