11 °C

проф. Радостин Долчинков, ПП МИР: Трябва тотална реформа в образованието

Проф. д-р инж. Радостин Долчинков е водач на листата на ПП МИР за област Хасково за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Той е
административен дирекор на Бургаския свободен университет и декан на
Центъра по информатика и технически наука към висшето учебно заведение. Професорът е председател на Държавната изпитна комисия по индустриален мениджмънт в Бургаския свободен университет и е един от най-изявените учени в областта на индустриалния мениджмънт и машинното инженерство.

Проф. Долчинков, какъв е основният Ви приоритет като народен представител?

Първо да представям и отговарям на изискванията и исканията на моите избиратели и на избирателите на ПП МИР. Ако бъда избран като народен представител, ще имам няколко приоритета,  които ще отстоявам, но преди всичко като човек, който се занимава с образование 35 години и като експерт в тази област, ще се стремя да решавам важните и истинските проблеми на хората. Друг важен приоритет ще бъде борбата с кризи и кризисни ситуации. От 15 години се занимавам с тези въпроси – организация на спасителни дейности при природни  и антропогенните екологични катастрофи, оценка на риска, превантивни дейности, планиране и прогнозиране.

Вие сте дълогодишен преподавател ? Какъв е основният проблем в българското образование и как според Вас трябва да се промени?

Проблемите са много и с годините се натрупват. Работи се на парче и това унищожава системата. На образованието започна да се гледа като на бизнес. Едни пари да се вземат, други да се дадат, а какво стана с основното призвание на учителя, на преподавателя да предаде знания, да изгради морал, да изгради истински човек – духовно чист и практически можещ? Трябва да се изрине всичко и да се започне отначало, системно и градивно. През последните години сред специализираните академични среди, бизнеса и в държавните институции все по често се водят дискусии, че системата на висшето образование в България се нуждае от модернизиране и чувствително повишаване на нейната ефективност. Основни недостатъци според мен са слабата връзка с практиката и с бизнеса, реализацията на завършилите студенти и качеството на тяхната професионална подготовка. Проблемите идват от диспропорциите между степента и качеството на подготовка на специалисти във висшите училища и потребностите на икономиката.

Необходими са реформи в образованието. Това го виждам да започне с промени в Закона за висшето образование, както и в други съпътстващи законодателни документи. Трябва да се промени качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските  и световните системи за висше образование. Промяната е съпътствана и от ускоряващата се динамика на пазара на труда, разминаването между потребностите на пазара на труда и характера на подготовката във висшите училища, като знания, компетентности и умения. Създаване на ефективен механизъм за бързи промени в учебните планове и учебни програми, както и осигуряване на висока квалификация на академичния състав, като в това число се привлекат във висшите училища специалисти от практиката. Необходима е спешна дигитализация на цялото образование – начално, средно и висше. Това го изисква навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото. Само едно уточнение, според Индекса DESI през 2019 г. България се нарежда на последно място сред европейските страни. Едва 11% от населението ни притежава цифрови умения над основните.

 Вие работите и преподавате сред млади хора В Бургас? Как може да се задържат младите хора у нас и да се интегрират успешно в икономиката на страната?

Да, аз съм професор в Бургаския свободен университет. Водил съм лекции и като гост преподавател във Варненския свободен университет, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и др. Преподавам  дисциплини в Технически факултети, като Приложна механика и роботика, Елементи и механизми в роботиката, Компютърно проектиране на технологични системи. Интересът е голям, студентите учат съвестно и с хъс, както се казва да ти е драго да ги гледаш и слушаш. Но след време вследствие на това, което става в страната и  това, което се случва с икономиката, те се демотивират и започват да гледат към „Летището“. Жалко! Затова всячески ще се боря  тези млади, кадърни и можещи хора да останат в Бургас, да останат в България. Ангажирам се да работя за привличането на нови инвеститори, нови високоефективни и екологични технологии.

Процесът със задържането на младите хора трябва да започне още от студентската скамейка. Осигуряването на засилена практическа подготовка на студентите за придобиване на компетентност, качества и умения, осигуряването на  добре платени студентски стажове и практики, обвързване на обучението с практиката, това са само някои механизми за решаването на този важен въпрос. Разбира се, не на последно място - доброто заплащане и социално осигуряване на младите хора.

Опция ли е въвеждането на дуалното образование и как ще помогне то за младите хора и българската икономика?

Като се  вземат в предвид опита на развити страни в Европа, в които дуалното образование е заложено от 15 години и добрите резултати от него, мога да кажа, че  се очаква дуалната система на висше образование в България, съчетаваща по успешен начин теоретичната подготовка с професионалното обучение, да даде добри резултати и да даде отговор на бизнеса и пазара на труда. Належащо е дуалното обучение, особено в професионалните направления с техническа насоченост,  да намери място в Закона за висшето образование. А предимствата са безспорни като, обвързаност с практиката, по-лесно финансиране на образованието, с възможности фирмата да заплаща таксите за обучение и заплата,  по-бързо преминаване от срочен на безсрочен трудов договор, а следователно търсенето на работа след приключване на  образованието отпада, добри условия на образование в ползотворна среда на развитие. Младите хора ще намерят своето място, удовлетворени от работа, заплащане и по-спокоен и смислен живот.

Защо ПП МИР е различната партия?

Когато сте изпитали разочарование от предишен политически опит, вие търсите нещо ново и чисто, с което да се реализирате и да оставите нещо след себе си. Включих се в отбора на ПП МИР, защото партията е млада, нова и най-вече различна. Допадна ми нейната визия за развитие на България, идеята за правене на нещо ново, идеята за създаване на нов модел за правене на политика. Дори абревиатурата  те грабва и окриля – Морал, Инициативност, Родолюбие!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини