"Коне отвъд бариерата" на Владимир Чукич в "Дяков"

За първи път художникът Владимир Чукич представя изложба, в която във всяка от творбите, има изображение на кон. Изложбата се нарича "Коне отвъд бариерата"  се откри на 12 май в Пловдив. 

  Идеята тръгва от галеристката Анна Дякова, преди година, когато художникът рисува картина, наречена "Коне извън бариерата". "Сега се оказва, че това име е много подходящо за цялата изложба. " 

 Във  всички творби,  конят не е представен   сам  по себе си, а е винаги заедно сдруго изображение.   Например, има цикъл "Коне на православието", както и картина, наречена "Пейзаж, видян от кон". 

Особено вълнуващо за  художника е създаването на цикъла, повлиян от посещение в Британския музей в секцията с персийки екстериор и конете, с асиро-вавилонските елементи.  

Емлбематичната картина в изложбата е е в по-голям мащаб и се нарича "Да си купиш кон от Константинопол". По нея авторът работи повече от година. Пристрастието му към Константинопол по времето на Византия, е заради силното християнство, което дава отпечатък върху този необикновен град.

В изложбата няма фигури на нещастни, съсипани коне : " За мен конят е символ на свободата, на свободния дух", казва Владимир Чукич.

https://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини