Чукич възкреси паното на Апостолите,паисиевци-техния дух

Владимир Чукич пред паното

Известният кърджалийски художник Владимир Чукич и неговата съпруга реставрираха безвъзмездно паното „Апостолите на България”във фоаето на СОУ”Отец Паисий”. Творбата е рисувана от известния художник и поет Георги Трифонов, който почина преди две години. Чукич е възпитаник на училището и на неговата школа за млади таланти, а по късно се е учил и от самия Георги Трифонов. Това го кара и да се заеме със реставрацията на творбата,която е единствената запазена от този вид в областта.

   Ръководството на училището реши да посвети специално тържество в Деня на народните будители, като изрази преклонението пред Апостолите на Българското Възраждане и Национално -революционно движение. Освен ветерани-учители, бяха поканени семейство Чукич и съпругата на Георги Трифонов-Йорданка,енорийският свещеник отец Петър.

  С много вълнение Владимир Чукич разказа за познанството си с Трифонов и за мотивите, накарали го да вземе четката и да възстанови стенописа. Йорданка Трифонова,също възпитаник на „Отец Паисий”благодари за това, че авторът на творбата не е забравен. Нещо повече-оставен е автентичния му подпис на паното и е поставена плоча със снимката му и биографични данни.

  Организаторите спретнаха тържество с рецитал, хорови песни, хора,мажоретки.На семейство Чукич и Йорданка Трифонова бяха връчени паметни плакети.

  Бяха открити и две изложби. Едната със снимки,илюстриращи вековната история на училището, а втората посветена на 250 години от написването на История славянобългарская и 290 г. от рождението на Паисий Хилендарски. Изложбите бяха представени със съдействието на Регионалния исторически музей и Националния литературен музей.

  Тържеството завърши с почерпка, като център на внимание бяха учителите-ветерани на СОУ”Отец Паисий”.

Георги Кулов

Учителите ветерани
Церемонията
Награждаването
Откриването на изложбите
Захлас
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини