Хора с психични проблеми създават шедьоври на изобразителното изкуство, творят заедно с Владимир Чукич

     Хора с психични проблеми създават шедьоври на изобразителното изкуство под вещото ръководство на известният зад граница художник Владимир Чукич. Председателят на дружеството на художниците в Кърджали доказва, че модерното изкуство е балсам за болната душа. Той твори заедно със седем обитатели на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични проблеми „Орфей”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по проект „Творчески програми”.

      Експресионистичните творби на обитателите на центъра са впечатляващи. Те са поставени в рамки и ще го красят в следващите години. Творците им са много горди с картините си. Те искат по-често да рисуват.

      Показах на моите ученици техниката „монотипия”. Тя е семпла и достъпна. На плака се поставят бои и се отпечатват върху лист хартия. Рисува се с акрилни,акварелни или маслени бои. Обитателите на центъра избраха акрилните. Общото ни занимание бе изключително интересно. Това сподели за Кърджали бг вести Владимир Чукич.

      Художникът каза още, че е задал модерната тема, като е насърчил учениците си да не рисуват натюрморти или пейзажи,а експресионистични  творби от цветни петна. Получили са се уникални рисунки, като тази на Даниела,която удивително напомняла японски графики.

      Идеята за съвместната ни изява е моя. Смятам я за успешна и отново ще посетя центъра, подчерта Владимир Чукич.Той благодари на екипа на центъра за съпричастността и подкрепата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини