Художникът Владимир Чукич ни представя на международен фестивал във Велико Търново

Владимир Чукич

24-ма изявени творци от страната и чужбина участват в първия международeн фестивал на пластичните изкуства, който започва от днес в старата столица. Той се организира от Община В. Търново и ВТУ в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска културна столица през 2019 г. Арт фестивалът ще продължи десет дни, като обединява три пленера - по графика, скулптура и живопис.
Най-голяма е групата на живописците, в нея участват 10 художници от Турция, Сърбия, Черна гора и Русия, както и българските автори Валентина Лапчева от В. Търново, Владимир Запрянов от Хасково и Станимир Видев от Пловдив.
Пленерът по живопис ще се провежда в базата на Ксилифор. Там ще творят и скулпторите. Тяхната група се състои от шест изявени автори - по един от Сърбия, Германия и Полша и трима наши творци, сред които търновецът Румен Димитров- Попа. Скулпторите ще работят с камък, метал и дърво, като след финала на пленера техни работи ще бъдат ситуирани в градска среда. Интересът към скулпторния симпозиум е бил много голям. За него са кандидитствали над 60 артисти от цял свят, каза Румен Димитров- Попа.В пленера по графика ще участват осем автори - художничка от Турция, неин колега от Македония и шестима съвременни български графици - Милен Джановски и Ксения Купенова от В. Търново, Румен Нечев от Пловдив, Владимир Чукич от Кърджали, Емануело Ковач и Велико Маринчевски от София. Те ще открият обща представителна изложба утре вечер в Изложбените зали “Р. Михайлов“, която след приключване на графичния пленер ще бъде подменена с новите работи, обясни Милен Джановски. Той уточни, че графиците ще работят във Факултета по изобразителни изкуства.Поредица от изложби ще съпътстват международния симпозиум по пластични изкуства. Той ще завърши на 29 септември със заключителна изложба на всички участници, който ще бъде подредена в Изложбените зали “Рафаел Михайлов“.

dir

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини