Инспекцията по труда в Кърджали издаде 148 наказателни постановления за 210 150 лева от началото на годината

През деветте месеца на 2019г. от Д ИТ Кърджали са извършени 969 броя  проверки, от които 103 проверки на строителни обекти и 83 броя проверки на земеделски производители. При проверките са установени 5 618 броя нарушения. Нарушенията по спазване изискванията за здравословни и безопасни условия на труд са 3 269 броя, по спазване на трудовите норми са 2 342 броя, по спазване разпоредбите на ЗНЗ – 4 броя а по Закона за държавния служител – 3 броя. Това съобщи за медиите директорът на Инспекцията по труда в Кърджали Ангелина Бабунска.Тя посочи,че за констатираните нарушения на работодателите са наложени 5 522 броя принудителни административни мерки.  За 60% от дадените задължително за изпълнение предписания е осъществен контрол за тяхното изпълнение в определените срокове. При последващите проверки е установено, че 8 броя предписания не са изпълнени, за което на работодателите са съставени актове за административно нарушение.

За деветте месеца на 2019г. са проверени общо 689 предприятия, от които 107 броя за първи път с общ брой наети лица в проверените предприятия – 18 630. От тях 31% са застраховани за риска „трудова злополука”,каза още Ангелина Бабунска.

Освен наложените принудителните административни мерки, на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.  Съставени са 166 броя АУАН, като 123 от тях са за нарушения на трудовото законодателство в това число 56 за работа без сключени трудови договори, 4 АУАН за нарушение на работното време, 5 броя АУАН за неосигурена междудневна и седмична почивка, 24 броя по заплащането на труда и допълнителните възнаграждения, 5 броя АУАН по закрила на непълнолетните лица (за работа на непълнолетни без разрешение от инспекция по труда), 7 акта за нарушения при командироване в рамките на предоставяне на услуги и др посочи директорът на Инспекцията по труда.

Издадени са 148 броя наказателни постановления (НП) . Влезлите в сила НП са 167 на обща стойност 210 150 лева.

Ангелина Бабунска съобщи още,че до месец септември на 2019 година Дирекция "Инспекция по труда – Кърджали" е издала 157 броя разрешения за работа на лица, които не са навършили 18 години. Най-често младежите започват работа като сервитьори, бармани и продавач-консултанти. Установен е един случай, при който непълнолетно лице работи без разрешението на Инспекцията. Това е в противоречие със закона и от дирекцията са предприети действия за сигнализиране на Прокуратурата.

Продължават проверките по прилагане на Закона за хора с увреждания (ЗХУ). До момента са проверени седем предприятия. Съгласно разпоредбата на чл. 41, ал. 1  от ЗХУ, работодателите на база средносписъчния състав на персонала за предходната година определят квотата за наемане на хора с трайни увреждания, която за нает персонал от 50 до 99 брой служители е 1 лице с трайни увреждания и от 100 и над 100 броя служители е 2% от средносписъчния състав. Новосъздадени в тази година предприятия изпълняват квотата през следващата година – 2020г.

При проверките се следи дали назначените от работодателя хора с трайни увреждания не заемат определените места по чл. 315 от Кодекса на труда работни места за трудоустроени работници стана ясно от изявлението на директорът на инспекцията.

Д ИТ Кърджали е поканила идентифицираните работодатели, задължени да изпълняват квоти, да предоставят в дирекцията информация за изпълнението на това си задължение. Тази информация се проверява по служебен път и при разминаване с данните от регистрите на администрациите, които ги администрират, задължително се извършва проверка.В рамките на контрола и от информационните листове е събрана информация за над 70 броя работодатели, които са наели работници и служители в изпълнение на квотата. До момента не са установени нарушения на това им задължение,подчерта Ангелина Бабунска

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини