Работодатели от областта дължат 200 бона за заплати на 148 работника само за юли

96 са извършените проверки по спазване на трудовото законодателство в област Кърджали за м.юли от дирекция "Инспекция по труда".Броят на констатирани нарушения е 477, в това число по ЗБУТ – 237 броя,  по трудовите правоотношения – 238 броя, по ЗДСл – 1 брой и по ЗТМ – 1 брой.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на инспекцията Ангелина Бабунска.
За част от констатираните нарушения са съставени АУАН – 17 броя, като 5 броя от тях са за нарушени норми по ЗБУТ, а 12 броя са за установени нарушения по трудовите правоотношения (за работа без трудов договор – 9 броя, един АУАН за неизплатени трудови възнаграждения и два за работа на непълнолетно лице). За останалите нарушения – 462 броя са дадени задължителни за изпълнение предписания;
Бабунска посочи,че за работа без трудови договори са съставени 9 броя АУАН;Издадени са 39 броя наказателни постановления на обща стойност от 28 000 лв.
За м. юли 2019г. има забавени трудови възнаграждения в пет предприятие на 148 работника в размер общо на 200 х. лв. Дадени са задължителни за изпълнение предписания за изплащане на заплатите в кратки срокове,отбеляза Ангелина Бабунска

Продължават проверките през  м. август 2019г. за оценката на риска и предприетите мерки за минимизирането му в следствие на използването на опасни вещества от заетите в рактениевъдството, озеленяването, производството на мебели, на обувки, в печатната и ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването, борбата с гризачите и галваничните производства.

          От началото на 2019 година от Дирекция "Инспекция по труда – Кърджали" е издала 128 броя разрешения за работа на лица, които не са навършили 18 години. Най-често младежите започват работа като сервитьори, бармани и продавач-консултанти,каза още Ангелина Бабунска.

При тематични проверки и по сигнали са установени 2 случая, в които непълнолетни лица работят без разрешението на Инспекцията. Това е в противоречие със закона и от дирекцията са предприети необходимите мерки за разрешаване на тези казуси.

Напомняме, че според регулацията лицата под 18 години могат да работят 7 часа на ден, като им е забранено полагането на нощен труд. Що се отнася до трудовото възнаграждение – то се определя от работодателя,подчерта директорката на "Инспекция по труда"

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини