Паисиевци участваха в откриването на паметна плоча на Никола Иванов

Изображение 1 от 3

    Пример за това е името на Никола Иванов - един голям патриот, роден през 1880 година в Дупница, завършил жп училище, съратник на войводата Димитър Маджаров, с когото евакуират тракийски бежанци от Източна Тракия през 1913 година. Пристига в Кърджали през 1927 година, занимава се с издирване на рудни находища. Покрай това си занимание, в един момент попада в прегръдките на археологията и започва да работи активно по откриването и документирането на археологически паметници в региона. Негови са откритията на най-знаковите обекти за града ни, затова го наричат Първооткривателя на древната история на Източните Родопи.

    На 25 октомври 2018 година деветокласници от СУ "Отец Паисий" участваха в официалното откриване на паметна плоча на Никола Иванов, краевед, познавач на историческите и археологическите паметници в региона на Източните Родопи и представянето на книгата „По дирите на Патриарх Евтимий” на журналиста Георги Кулов.

    Паметната плоча се намира на фасадата на читалище „Обединение 1913”, където по инициатива на Никола Иванов е открит първият музей в Кърджали. Личността на големия краевед събра много кърджалийци, общественици, ученици от литературни клубове и клубове по история. Прожектиран бе и филм за големия изследовател на Източните Родопи. В залата бе и правнукът на Никола Иванов - Весел Джелепов. Сред гостите бяха областният управител Никола Чанев и заместник- кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю.

    В книгата „По стъпките на Патриарх Евтимий” на журналиста Георги Кулов са събрани статии на Никола Иванов и публикации за него в местния печат. Издаването на сборника е по инициатива на Дружеството на журналистите „Мара Михайлова” в Кърджали. Подкрепа при подготовката на книгата и поставянето на паметната плоча оказват Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Държавен архив, читалище „Обединение 1913”, Сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали”.

    В книгата са описани много археологически паметници, обвеяни с предания. От една страна, те не са достигнали до нас заради урбанизацията и иманярите, от друга – преданията са загубени вече в миналото. С публикуването на „По дирите на Патриарх Евтимий“ всички те възкръсват, защото са свидетелства за българската култура, за българското присъствие, за паметници, очертаващи нашите духовни граници в Източните Родопи.

    Това съобщиха от ръководството на СУ"Отец Паисий"в Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини