Писателят Юлий Йорданов гостува на паисиевци

В Средно училище „Отец Паисий“- Кърджали продължават творческите срещи,които са част от 110-те юбилейни инициативи,свързани със 110-годишнинатана школото.

Днес, 11.12.2023г., на „Паисий“гостуваха писателят Юлий Йорданов и поетът драматургАлександър Хаджихристов, а темата на събитието бе „Жените в българската литература - Яна Язова“.

Поет, публицист и литературен критик, дълги години Йорданов изследва делото на  талантливата си съгражданка Яна Язова и събира труда си в две книги за нея -  „Съдба, прободена от перото”, излязла през2013година, и „Перлата на перото“, която представи днес пред учениците на „Паисий“.

Актовата зала на училището бе изпълнена с гимназисти, които бяха запленени от увлекателния разказ на писателя за Яна Язова -за това как се е запознал с личността и творчеството на Яна Язовав деня на нейното погребение, за това как се е родил псевдонимът й, за фактите около романа йза Васил Левски и каква е родствената й връзка с него.

Юрий Йорданов и Александър Хаджихристовбяха представени на аудиторията от Петър Хаджинаков -дългогодишен преподавател по литературавъв филиал „Любен Каравелов“ – Кърджали, автор на художествени текстове и литературна критика.Сред гостите  на  събитието бе и поетесата Христина Въчева - вече ментор,вдъхновители приятел на паисиевци.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини