Съдия от Окръжен съд-Кърджали разяснява наказанията за непълнолетни пред ученици

На 12 декември 2023 г. Боян Ешпеков – мл. съдия в Окръжен съд – Кърджали изнесе лекция пред ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали за видовете наказания предвидени в Наказателния кодекс при извършени престъпления, в какво се изразява изпълнението им и какви права на осъдения се засягат, целите които се преследват и се съблюдават при определянето им, като направи и разграничение в тази насока между пълнолетните и непълнолетните извършители на престъпления. Във втората част от лекцията, на учениците им бяха разяснени и негативните последици, които настъпват след осъждането (освен изпълнение на наложеното наказание) за тяхното личностно и социално развитие.

Като съдия, разглеждащ наказателни дела, и на достъпен за тях език, той им разясни, че наказания се налагат за извършени престъпления, за да се поправи и превъзпита извършителят, като обърна специално внимание, че наказания на непълнолетните извършители се налагат предимно за постигане на специална цел, а именно те да бъдат превъзпитани. Разказа им подробно за видовете налагани наказания, по какъв начин се изпълняват и за това как осъждането за извършено престъпление влече след себе си редица сериозни последици, сред които са изпълнението на наложеното наказание, като им разясни по какъв начин осъждането може да повлияе на живота на осъдения като цяло. В тази връзка им разказа за случай от практиката си, чрез който насочи вниманието на учениците за конкретните негативни събития, които настъпват за осъдения в житейски план.

„Мислете разумно и вземайте правилни решения, защото дори едно осъждане и налагане на най – лекото предвидено наказание „Обществено порицание“, може да промени живота ви“ - посъветва учениците магистратът.

Лекцията бе част от предвидените уроци на правна тематика по Образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която програма се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката и се изпълнява от органите на съдебната власт.

Това съобщиха от Пресслужбата на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини