Паисиевци обраха Оскарите за превод

Дванадесетокласниците Павел Милев и ЙектаАптурахман обраха Оскарите за превод - 2024 година, в тяхната възрастова група. Традиционно СУ "Отец Паисий" печели призови места в състезанието - Павелзае 1 място,а Йектасе класира на 2 място. Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн връчи наградите на победителите. На награждаването присъстваха още началникът на РУО-Кърджали Ангелина Костова, представителите на журито - Алеко Дянков и Милена Попова, председателят на Дружество „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова и Канария Мехмед, старши експерт в Община Кърджали.

Конкурсът за превод от английски на български език е част от програмата на месеца на Америка в Кърджали за 2024 година. Участниците в конкурса бяха разделни в три възрастови групи – 10., 11. и 12. клас. Работите им оцени компетентно жури в състав Алеко Дянков и Милена Попова.

Езиковото състезание се провежда от 2017 година и в него участват ученици от 10., 11. и 12. клас на училища от областта. Текстовете са подбрани от жури, оглавено от Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрай“. Наградите за най-добрите преводи са осигурени от посолството на САЩ. Фестивалът „Февруари - Месец на Америка в Кърджали“ се организира от 2011 година от Дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на посолството на САЩ и общината. Регионалната библиотека е дългогодишен партньор на организаторите като домакин и участник в редица прояви.

Текст и снимки: София Калинова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини