Знание, наука, артистичност и мъдрост показаха паисиевци в своето уникално състезание

„Знание,наука, артистичност и мъдрост - „Знам“. Това е името на нашето състезание.Тое уникално, защото не се провежда в друго училище и защото е уникално и като иновативен метод в образованието. Тази година състезанието „Знам“ бе  посветено на 110-годишнината  на училището ни, затова ипо-голямата част загадките  бяха точно на  такава тематика. То се проведена14 декември между шест отбора -  „Антидот“, „Лебедите“, „Грух“, „Астрономикс“, „Звездичка“, „Червена зора“. Резултатите бяха съобщени веднага след края на надпреварата – победител стана  отборът "Червена зора“, веднага след него и с минимална разлика в резултата се нареди "Грух", а на третомясто е "Астрономикус“. “ – това са думите на Атанаска Мишонова, учител в Средно училище „Отец Паисий“- Кърджали. Тя разказа още, че надпреварата се провеждаот 2014 година.Учениците самисъздават своите отбори, катокапитаните,избрани от учителите,са от 12.клас, а вече участниците в отборите се избират от самите капитани.Във всеки отбор състезателите са отразлични класове - от осми, девети,десети  и 11. клас. Състезанието протича в няколко етапа, разделени на турове по различните предмети.

Във тези турове учениците сесъстезават катополучават логически задачи и решават дилеми, свързани със съответните учебни предмети, а в  последния тур състезателите представятлипсинг на българска песен, избрана от тях. След коетополучават своите резултатии следвакласиране на отборите.

Идеята е на учителите от „Паисий“.Учениците се включват с изключителен интерес - сценарият и цялата организация е тяхна, а учителите са по-скоро ментори. Всички предмети са включени в състезанието - български език и литература, математика,английски, немски, руски език, история, география, биология, химия, физика, информационни технологии.

Учителският екип на състезанието се координира от Атанаска Мишонова и Манол Тънтаров, а  учители по различните предмети  подготвят задачите за отборите – кръстословици, игрословици, казуси, дилеми и пр.

Състезателите сами се подготвят, и то с голямо желание – от учебния материал до отличителните белези на отборите.Те приемат като изключителноизживяване надпреварата, всичко е много интересно и забавно за тях, защотоепо-различно откласическияучебенчас. През 2014 година са били едватри отбора, сега бяха6. Интересът на децата е много голям, защото за тях това е възможност да се опознаят с учениците от останалите паралелки и класове в неформална обстановка.Могат да общуват, да обменят опит  и интересни идеи.Всички участници са със богата обща култура и разнопосочни интереси - това са най добрите ученици на училището.Много интересно е, че в годините отборите запазват своите участници, като естествено онези ученици които вече са завършили образованието си и са напуснали училище, биват заменени от новопостъпили. Атанаска Мишонова споделя, че в годините назад е имало зададени предварително въпроси от учениците към учителите и те трябвало да отговарят. За следващата година тя предлага да има и отбор на учителите, защото учениците ще бъдат още по-мотивирани и ще се радват изключително много, ако успеят да победят своитепреподаватели в състезание познания и умения.

По време на състезанието, докато отборите обикалят по различните кабинети и изпълняват своите задачи, останалите ученици са във физкултурния салон и наблюдават състезанието онлайн, следят всеки един момент,  вълнуват се изключително много за отбора, на който симпатизират. Музиката е  важна част  от развлекателната програма за публиката  - за нея има музикални игри, игри с публиката, много забавни елементи. Онези ученици, които не са се осмелили да влязат в отбор, могат да направят караоке танц, да се включат в урок по народни танци или във флашмоб.Събитиетое истински празник за всички, а най-хубавото е, че с годините инициативата за състезанието вече е почти изцяло в ръцете на учениците на „Паисий“.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини