Можем ли сами да оценим риска при осъществяване на дейността в нашето малко предприятие?

Служителите на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” актуализираха над 30 инструмента за онлайн оценка на риска, разработени в подкрепа на работодателите най-вече на микро- и малки предприятия, където ресурсът за наемане на специалисти по безопасност и здраве при работа е ограничен. Инструментите са напълно достъпни безплатно на страницата на ИА ГИТ. Те дават възможност на работодателите сами, със собствени средства да извършат качествена оценка на риска в своите предприятия съобразно законодателството. Могат да бъдат използвани за обучения и инструктаж.Това съобщи директорът на Дирекция Инспекция по труда в Кърджали Ангелина Бабунска.

Тя посочи,че при евентуални затруднения съществува и друга възможност, а именно: работодателите да заявят в дирекциите „Индпекция по труда” демонстрация на място в предприятието на функционалностите на интерактивните инструменти за оценка на риска. Необходимо е повече търпение и обективно оценяване на рисковете в съответната дейност.

Инструментите са базирани на платформата OiRA, която е създадена от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Те са в помощ както за българските, така и за европейските предприятия. Вече има почти 4 000 регистрирани ползватели, а извършените оценки на риска са 7 400 броя,каза още Бабунска

Главна инспекция по труда е разработила 33 инструмента за онлайн оценка на риска по проект «Превенция за безопасност и здраве при работа», финансиран по ОП «Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013г.» През 2017г. и 2018г. в партньорство с ИА ГИТ са разработени още 5 инструмента от външни експерти. И така със своите 38 инструмента България е страната, създала най-много такива инструменти от всички държави в ЕС,подчерта директорът на Инспекцията по труда..

Работодателите на микро- и малки предприятия не бива да подминават тази възможност сами да извършат оценка на риска – качествена и обективна.

 Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Нв
    нваблюдател
    0 0
    07:52, 29 авг 2018
    Защо си блъскаш главичката с теми които въобще не са ти ясни.кажи ми първо на мен и останалите от обществото какво ти е образованието.Зоотхеника плюс една година право в киевския фалшимент.за какво говорим.докога .с какво самочуствие ще работят останалите и подчинени.инженери икономисти.това е българия.партийни назначения.а ти мина през доста партии и ако те питат си безпартийна.

Още новини

Последни новини