9 °C

Приеха план за финансово оздравяване на община Кърджали с гласовете на ДПС

След дълъг дебат днес общинските съветници в Кърджали приеха план за финансово оздравяване на община Кърджали. Имаше многократни изказвания - на Огнян Иванов от ГЕРБ, на съветниците от ДПС Мехмед Мехмед, Мухаррем Мухаррем и Емин Халил, на Георги Кючуков от БСП, на Радослав Милев от Реформаторския блок.

Планът за финансово оздравяване на община Кърджали за периода до 2019 година цели набелязването и изпълнението на система от критерии и финансови показатели, като крайната цел е финансова устойчивост на общинските финанси, се казва в докладната на кмета Хасан Азис. Предвидено е искане на временен безлихвен заем от централния бюджет, както и актуализация на плана на бюджет 2016.

Причините за допускането на просрочените задължения на общината, са многократно посочвани: от една страна - общинските отговорности, пораждащи извършването на неотложни разходи, а от друга – недостатъчните местни приходи предвид социалната и техническа инфраструктура на общината. Почти достигнат е социалният максимум на местните такси и цени на услуги. Общите икономически и социални условия в община Кърджали са сравнително по-неблагоприятни от средните за страната. Това влияе и върху финансовото състояние на общината, отбеляза кметът Хасан Азис.

Тази дискусия вече сме я чували, и тя няма да подпомогне кой знае колко финансовото състояние на общината, каза съветникът от БСП Георги Кючуков. Може би големият въпрос е защо се стигна дотук. А може би голяма част от отговорите се състоят в това, че неглижирахме теми и проекти, които щяха да дадат друг облик на нашия град. Община Кърджали е изключително атрактивен туристически център. Не стопанисваме както трябва паметниците на културата около Кърджали, не създаваме достатъчно атракции. Не задържаме туристическия поток, който преминава през нашия град, особено през последните години. Появява се темата за промишлената зона и веднага след изборите забравяме за нея. Имаме прекрасно Водно огледало, прекрасен парк. според Кючуков по-рационалното използване на земите около Водното огледало, създаването на атракции също биха подпомогнали общинския бюджет. Днес ни се предлага план, в който ще вдигаме данъци, режем и без това малкото пари за култура и ще ограничим средствата за масов спорт. Ще наказваме тези, които най-малко имат заслуга за финансовото състояние на общината. Нашата позиция е призив, призив за диалог между местната и централната власт.

Емин Халил от ДПС каза, че предвид финансовото състояние на общината, има нужда от оздравителен план, който може и да не е най-добрият. Очаквам да излязат и други становища, но да правим политически нападки и игри, не е точното време. Трябва да помислим за Кърджали. Моята критика е, че данъците не са вдигани поетапно, каза Халил. Сега това става с драстичен процент.

Огнян Иванов от ГЕРБ заяви, че това, което става сега е предшествано от решение на ОбС и обществено обсъждане. Общественото обсъждане на оздравителния план е станало при нулев интерес и в присъствието изключително и само на общински съветници и представители на общинската администрация. Иванов го определи като фарс. Колегите и аз включително бяхме да не кажа излъгани, но подведени с това, което ни се предлага като план за финансова стабилизация на община Кърджали. Дълга е сагата по този план. Може би е изготвен от г-н Иванов, главния счетоводител на общината с ясното съзнание, че така представеният план не отговаря на изискванията на закона и нормативните актове и няма да бъде одобрен от Министерство на финансите. Към настоящия момент в Министерството не е постъпил актуализиран проект на плана, за какъвто е настоявало ведомството.

Нашата община иска да получи един безлихвен заем, който да не бъде върнат. Така сме научени да работим - както сме натрупали задълженията до момента, така и да продължаваме занапред, каза съветникът от ГЕРБ. Явно неглижирането на всички проблеми на общината, натрупани благодарение на четвъртия мандат на управлението на г-н кмета, вече са стигнали до мъртвата си точка, каза Иванов. Имам оферта към Вас, г-н кмете. Изберете едното от двете места, на които да работите - или кмет на община Кърджали или заместник-председател на ДПС. Отдавна няма пилот в самолета, всичко в общината върви на автопилот и инерция.

Както каза колегата, да, ще катастрофираме, ако не приемем този план, каза Емин Халил от ДПС. Планът още не е одобрен, вие знаете, че няма да има безлихвен кредит. Критикувате кмета за четирите мандата, но Кърджали е днес е много по-красиво място за живеене от преди 16 години.

Колегата му, съветникът от ДПС Мухаррем Мухаррем отбеляза, че за разлика от ГЕРБ, поне БСП са дали конкретни предложения. От ГЕРБ чухме само критики, но не и как ще се подобри финансовото състояние на община Кърджали. Групата ни съветници ще подкрепим оздравителния план - и не с апатия и неглижиране на проблемите, а с пълно съзнание. Искаме да се подобрят нещата.

Съгласен съм със становището на Общинската администрация, че финансовото положение на общината е много тежко, каза Радослав Милев от Реформаторския блок. Ние приемаме план за финансово оздравяване, чиято цел е да получим безлихвен кредит от седем милиона лева. Но както каза и г-н Иванов на комисиите, по този начин представен плана, няма да ни разрешат безлихвен кредит, каза Милев.

Съветникът от ДПС Мехмед Мехмед каза, че не само община Кърджали има проблеми със своето финансово състояние. Статистиката сочи, че над 50 % от общините са приключили последната година с финансов дефицит, за съжаление община Кърджали не прави изключение. Изказването на Огнян Иванов ми звучи така, все едно Кърджали не е част от България. Общинският дълг в страната е 1 млрд. лева за 264 общини. Това ме свежда на мисълта, че проблемите не са на общинско ниво, а на национално.

Ще се съглася с мнението на г-н Кючуков, че успешната политика и управление се основава на добрия диалог на всички участници в управлението, каза кметът Хасан Азис. Диалог е нужен, диалог осъзнат, но такъв има, когато отсрещната страна е готова за него. За съжаление местната власт в нашата страна е в позиция на монолог по отношение на управляващите, особено през последните години. Един от примерите е по отношение на невъзможността за случването на т.нар. децентрализация на общините и предаването на местната власт на допълнителни механизми за местни приходи. Високата степен на централизация в нашата страна препятства доброто управление на местната власт. Но това е проблем на целия наш преход. Може да ме обвините за манипулативност, но има една част от управляващи, които казват "На вас не Ви трябва Водно огледало", каза още кметът Хасан Азис.

Към Емин Халил от ДПС се обърна с уточнението, че през последните 8 години няма увеличение на местните данъци. Защото такова е нашето общо виждане, съобразяваме се не само с нашата политическата обстановка, но и със социалния статус на населението. Оферта на ГЕРБ към мен, да ви кажа, не ме интересува, обърна се към съветника Огнян Иванов кметът Хасан Азис. Няма как да се откажа доброволно, за да може да постигнете вашите политически цели. Позицията ми като зам.-председател на ДПС и кмет на община мисля, че може по-скоро да подпомогне управлението, отколкото да попречи. Вашата оферта моля да отправите към някой друг. Не съм се изморил от управлението, както вие го направихте това като самопризнание, заключи той.

Той припомни, че оценката за местното управление в крайна сметка е на избирателя - на последните избори ДПС има 60 % подкрепа от избирателите.

С 23 гласа и 16 против плана за финансово оздравяване на община Кърджали бе приет.

Снимки: Радка ПЕТКОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини