ГЕРБ ще бойкотират промени в Общия устройствен план на Кърджали, кметът ги вини, че гонят инвеститори

    Групата съветници на ПП ГЕРБ в общинският съвет на Кърджали ще бойкотира промени в Общия устройствен план на Кърджали, които не са в обществена полза. В момента такива промени се правят на килограм на всяка сесия на местния парламент. Това създава несигурност у инвеститорите. Това заяви по време на заседание на Общинския съвет председателят на групата Огнян Иванов.

     Повод на изказването му даде предложение на кмета инж. Хасан Азис да бъде променено предназначението на т. нар. „златни парцели „в Кърджали. Ще припомним, че общински парцел бе продаден за 3, 5 млн. лв на инвеститор при условие, че  върху него ще се строят сгради с обществени функции. Парцелът бе разделен на три и препродаден. Според опозицията това е станало на почти двойно по-висока цена, като общината е пропуснала да спечели 3 млн. лв. Причината, е че той  е продаден със статут, който не е позволявал жилищно застрояване. Разликата в цената е могла да отиде за ремонт на улици и осветление.

    В докладната на кмета се казва: „Проектът е изготвен по искане на „САБА СТРОЙ 1“ ЕООД, „АРИЕТЕ ЦЕНТРАЛ“ ООД и „ХАЙКО ИНВЕСТ“ ЕООД въз основа на Решение № 30, Протокол № 1 на заседание на Общински съвет – Кърджали проведено на 31. 01. 2018г. с което се разрешава изработване на проекта, на основание чл. 21, ал. 1, т11 от ЗМСМА и чл. 124а, ал. 1, 124б, ал1, чл. 134, ал. 1, т. 1, чл. 134, ал. 2, т. 6 и чл. 134, ал. 3 от ЗУТ, извадка от действащ план и задание за проектиране.

    Проектът за изменение на ОУП е с цел бъдещи инвестиционни намерения и предвижда  промяна на зоната на застрояване на имотите от зона за обществено-обслужващи дейности- търговия и услуги  / Оо / в централна / Ц /.

    Според съветниците от опозицията Огнян Иванов и Радослав Милев това ще даде възможност за изграждане на високи жилищни сгради, което не се вписва в градоустройствения план на Кърджали.

    Зам. председателят на Общинският съвет Юсеин Ахмед, защити предложението на градоначалника. Той каза, че трябва да се даде шанс да се направи добър проект от инвеститорите.

    Благодарен съм за дебата. Вижда се кои групи съветници искат инвестиции в Кърджали. Надявам се потенциалните инвеститори да не чуят изявленията на Огнян Иванов, подчерта кметът инж. Хасан Азис. Той упрекна областният управител Никола Чанев, че е взел страна в спора и е оспорил в съда сделката със „златните парцели“. Общият устройствен план търпи динамика, защото градът е жив организъм, подчерта градоначалника. Той упрекна ГЕРБ, че отправя лоши знаци към инвеститорите.

    Предложението на кмета инж. Хасан Азис бе прието с гласовете на групата съветници от ДПС.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини