Жена й прилоша и почина, единствената линейка на друг адрес

Подобни инциденти не стават за пръв път в Симеоновград. На 04. 04.2011-та година случайни хора носеха на ръце припаднала баба до лекарския кабинет

Жена на 52 години е припаднала на главна улица в Симеоновград и впоследствие починала в болницата, според близките заради забавено медицинско обслужване, сигнализират читатели до редакцията на Haskovo.net. Според очевидци, Соня Денчева е колабирала внезапно до магазин известен като „при Тянка“, а въпреки подадения сигнал линейката пристигнала със закъснение от 40 минути до 1 час. Близките засипали спешния телефон с обаждания, а двеме дори отишли на място в отстоящата само на 100-на метра болница. Отговорили им, че единственият спешен екип е на друг адрес, където обслужва болно дете.

Жената в крайна сметка е поета от линейка и транспортирана до Хасково с диагноза инсулт. Ден по късно Соня е починала в хасковската неврология. Кончината на бившия ветеринарен лекар стана тема №1 в града, като според симеоновградчани, подобни случаи са много. Хората са недоволни не толкова от медиците на спешна помощ, колкото от „безумието“ цяла една община да е с 1 /една/ линейка. „Какво става ако има два спешни случая едновременно? “ питат те.

Зададохме същият въпрос на началникът на ЦСМП Хасково д-р Петя Радева. За съжаление в подобни случаи, вторият случай трябва да почака, отговори тя. Линейките се разпределят съобразно стандарт.
При сега действащият, гъстота на населението от 50 души на кв километър, една линейка обслужва около 20-30 хиляди. С други думи, в общини като Симеоновград не се полага втори екип. С изключение на Хасково/ 3 екипа/, Димитровград/ 2 екипа/ и Харманли/2/, подобно е положение и в останалите общини в областта. Всъщност хасковските три екипа обслужват 3 общини-Хасково, Стамболово и Минерални бани. Така че пак става 3 Х 1.

Конкретният случай пък класически пример как административните изисквания се разминават с реалността. Повикването за Соня Денчева е подадено при спешните в 21.52 часа. 20 минути по рано, единствената линейка е извикана по спешно при 17-годишният Д.Д. С остри болки в корема. 50-минути преди това пък същият екип е бързал към 2-годишната К.Ж., с критично висока температура. „Нямаме право да откажем повикване, дори както е в случая пациентите да са не спешни, а неотложни и да са от компетенцията на личния лекар“ коментира д-р Радева. „Не можем да оставим един случай по средата“ аргументира се тя. Що се отнася до Соня, 52-годишната жена е била поета около 30 минути след повикването. По време на транспорта до Хасково и е било прилагано медикаментозно лечение. Медицинското обслужване изцяло се вмества в „златния час“-времето в което на пациентът трябва да се окаже помощ за да има най-благоприятни прогнози. За различните случаи, този „час“ варира от 120 до 360 минути от получаване на удара.

Това обаче не променя главния проблем - за малките общини няма план Б при критична ситуация. В Ивайловград например има села които са на 2 часа път с кола от общинския център. Когато единствената линейка е там, останалата част от общината просто чака.

Положението е малко по добро само в Хасково и Димитровград, където има разкрити кабинети за неотложна помощ, в Хасково-денонощен. Хората с проблеми могат да отидат до там включително и със свой транспорт. Ако състоянието е спешно - пациентът се хоспитализира. Другаде обаче такива кабинети няма и линейките са единствената алтернатива.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини