Бебетата останаха без ваксина срещу 5 болести

Ваксините в РЗИ приключиха

Хасковските новородените останаха без задължителната по имунизационният календар ваксина срещу болестите дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца, след като всички налични количества са изчерпани. От Регионалната здравна инспекция РЗИ, които разпределят дозите по джипитата, свидетелстват, че имат само 3 /три/ дози от ваксината пентаксим, която опазва от 5-те смъртоносни заболявания. 3 дози стигат само за едно дете, понеже ваксината са поставя три пъти-на 2, 3 и 4-ти месец от живота на новороденото.

Това е поредният проблем с доставката на пентаксима откакто той влезе в задължителния имунизационен календар. Дотогава задължителна бе само иглата срещу тетанус, дифтерит и коклюш, но нещата се промениха след 2010-та година. Имунизацията включи и причинителят на менингит-хемофилус инфлуенца и този на полиомиелит.

Нередовният прием на ваксината компрометира имунната защита на детето, понеже имунизацията и реимунизацията се правят в строго определени месеци.

На свършване е и ваксината тетраксим. Тя се поставя на малчугани на 6-годишна възраст. Ваксината се очаква да свърши в края на юли, като към настоящият момент в РЗИ са налични едва 141 дози. Странична последица от липсата на тетраксим е, че първолаците не могат да тръгнат на училище. При началото на учебната година от школата изискват задължителна бележка за направена имунизация, която няма как да се предостави при липса на такава.

От здравните заведения в областта опровергаха слуха, че липсва и БЦЖ ваксината, която се прави още при раждане на детето. Тя е срещу туберкулоза. В родилните отделения БЦЖ е обезпечена.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини