Преди 3 000 г. тази татуирана жена може да е била уважаван магьосник

4 години след откриването на мумифицираното тяло с уникални татуировки в гробница в Луксор, египетските власти официално потвърдиха, че останките са принадлежали на високоуважавана религиозна фигура в края на 20-те или началото на 30-те си години.

Необичайните останки са ранен пример за сложни религиозни татуировки в древен Египет и подхранват хипотезата, че подобна детайлна форма на телесни модификации може би е превръщала жените в обект на божествени или магични ритуали.

Учени потвърдиха, че мумията е на жена, живяла между 1300 и 1070 година преди новата ера, на възраст 25-34 години.

Мумията бе открита през 2014 в гробница с ясни следи от претърсване.

Без ръце, крака, глава или таз, за учените бе трудно да определят възрастта на тялото. Ограбената гробница също не подсказвала нищо за историята на жената.

Тялото, обаче, се оказало украсено с 30 сложни рисунки, покриващи раменете, врата и гърба. Сред тях цвят на лотос и седнали павиани, подсказващи магически лечебни свойства или защита срещу болести. Повечето били направени така, че да бъдат видими.

Но множеството тесни очи, обградени от виещи се линии се откроявали.

“От който и ъгъл да погледнете жената, виждате чифт божествени очи вторачени във вас”, казва биоархеологът Ан Остин от Станфордския университет.

Множеството Очи на Хорус, известни още като “всевиждащите очи”, украсили тялото, не биха изглеждали необичайно на станите на някой храм, построен в чест на богинята Хатор.

Това накарало изследователите да се запитат дали тялото не е принадлежало на жрица?

Фигуралните татуировки в древен Египет датират от преди поне 5000 години. Преди това боди артът се състоял предимно от точки и прости линии.

Древните примери на по-сложни татуировки се открояват, защото са изключително редки, за значението им може само да се спекулира.

Изследователите могат да направят само информирани предположения на база фигурите, открити върху различни статуи, но е чиста спекулация, че изображенията прецизно пресъздават татуировките.

През 1891 френски археолог откри нещо като Розетския камък на татуировките в стар дървен ковчег – мумифицираните останки на жена от 11-тата или 12-тата династия – преди около 4 000 години.

Благодарение на красивите изображения, наподобяващи тези от открити върху миниатюрни религиозни статуи, тя станала известна като Амунет – жрица на богинята Хатор.

Има само един проблем: водят се спорове по въпроса дали на жените е било позволено да действат като религиозни фигури в множество египетски секти, като се има предвид менструацията и всичко останало.

Наличието на свети символи едва ли е направило Амунет свята жена.

Тази нова находка, обаче, отнова разпалва дискусията дали жените с божествени и магични изображения татуирани въръху телата си, не са били религиозни фигури, или татуировките са имали друга цел – например лечение на болест.

Преди 2 години учени заявиха, че фигурата със сигурност е принадлежала на човек с религиозна значимост. Татуировките подсказват, че тя вероятно е била превърната в обект на божествен ритуал.

Те посочват доказателства, че жените всъщност са били проводник на божествена сила и се позовяват на примерите за “мъдра жена” от същия период.

Със сигурност на египетските власти им е отнело доста време да приемат идеята. Върховния съвет за антиките сега признава, че останките принадлежат на фигура с религиозна значимост в историята на Египет.

Прекрасно е, че 3000 години по-късно украсеното и тяло отново може да бъде оценено като произведение на изкуството.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини