32 °C

Преди 3 000 г. тази татуирана жена може да е била уважаван магьосник

4 години след откриването на мумифицираното тяло с уникални татуировки в гробница в Луксор, египетските власти официално потвърдиха, че останките са принадлежали на високоуважавана религиозна фигура в края на 20-те или началото на 30-те си години.

Необичайните останки са ранен пример за сложни религиозни татуировки в древен Египет и подхранват хипотезата, че подобна детайлна форма на телесни модификации може би е превръщала жените в обект на божествени или магични ритуали.

Учени потвърдиха, че мумията е на жена, живяла между 1300 и 1070 година преди новата ера, на възраст 25-34 години.

Мумията бе открита през 2014 в гробница с ясни следи от претърсване.

Без ръце, крака, глава или таз, за учените бе трудно да определят възрастта на тялото. Ограбената гробница също не подсказвала нищо за историята на жената.

Тялото, обаче, се оказало украсено с 30 сложни рисунки, покриващи раменете, врата и гърба. Сред тях цвят на лотос и седнали павиани, подсказващи магически лечебни свойства или защита срещу болести. Повечето били направени така, че да бъдат видими.

Но множеството тесни очи, обградени от виещи се линии се откроявали.

“От който и ъгъл да погледнете жената, виждате чифт божествени очи вторачени във вас”, казва биоархеологът Ан Остин от Станфордския университет.

Множеството Очи на Хорус, известни още като “всевиждащите очи”, украсили тялото, не биха изглеждали необичайно на станите на някой храм, построен в чест на богинята Хатор.

Това накарало изследователите да се запитат дали тялото не е принадлежало на жрица?

Фигуралните татуировки в древен Египет датират от преди поне 5000 години. Преди това боди артът се състоял предимно от точки и прости линии.

Древните примери на по-сложни татуировки се открояват, защото са изключително редки, за значението им може само да се спекулира.

Изследователите могат да направят само информирани предположения на база фигурите, открити върху различни статуи, но е чиста спекулация, че изображенията прецизно пресъздават татуировките.

През 1891 френски археолог откри нещо като Розетския камък на татуировките в стар дървен ковчег – мумифицираните останки на жена от 11-тата или 12-тата династия – преди около 4 000 години.

Благодарение на красивите изображения, наподобяващи тези от открити върху миниатюрни религиозни статуи, тя станала известна като Амунет – жрица на богинята Хатор.

Има само един проблем: водят се спорове по въпроса дали на жените е било позволено да действат като религиозни фигури в множество египетски секти, като се има предвид менструацията и всичко останало.

Наличието на свети символи едва ли е направило Амунет свята жена.

Тази нова находка, обаче, отнова разпалва дискусията дали жените с божествени и магични изображения татуирани въръху телата си, не са били религиозни фигури, или татуировките са имали друга цел – например лечение на болест.

Преди 2 години учени заявиха, че фигурата със сигурност е принадлежала на човек с религиозна значимост. Татуировките подсказват, че тя вероятно е била превърната в обект на божествен ритуал.

Те посочват доказателства, че жените всъщност са били проводник на божествена сила и се позовяват на примерите за “мъдра жена” от същия период.

Със сигурност на египетските власти им е отнело доста време да приемат идеята. Върховния съвет за антиките сега признава, че останките принадлежат на фигура с религиозна значимост в историята на Египет.

Прекрасно е, че 3000 години по-късно украсеното и тяло отново може да бъде оценено като произведение на изкуството.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини