"Старото школо" събира децата за учебен час по взаимоучителната метода

Денят на народните будители – 1 ноември ще бъде отбелязан по специален начин в Националния исторически музей (НИМ) от 29 октомври до 2 ноември 2018 г.

В седмицата на будителите ще бъдат провеждани учебни часове в специална зала на музея, наречена „Старото школо”, съобщи директорът на  НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Децата ще се потопят в атмосферата на Възраждането като изкарат един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век – с дървени чинове и катедра. На първия ред ще седнат най-малките - както е било тогава, а по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“.

Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят т. нар. затвор” – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Акцент на седмицата, посветена на народните будители, ще бъде „Рибният буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г., който може да видите изложен в пространството вдясно от зала 4.

Освен това в експозицията на НИМ се намира един от първите преписи на „История славянобългарска” и „Неделника” на Софроний Врачански от 1806 г.(Зала 4).

Часовете за занятия в „Старото школо” са организирани от Детския образователен център на НИМ и са за деца от предучилищна възраст и от първи до четвърти клас. Часове на занятията - 10,00, 12,00 и 14,00 ч. За повече информация и записвания: 0894 540 117.

По случай празника от 29 октомври до 2 ноември (включително) в Националния исторически музей се предлага и екскурзоводна беседа на тема: „Нашето славно минало”. Предварителна заявка за беседата на тел. 955 42 80.

Част от празничната програма ще бъде премиерата на стихосбирката „Диви коне” от Тоня Стойкова, служител на НИМ, в Детския център, от 11,00 часа на 31 октомври 2018 г.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини