Скандалът в местния парламент осуети избора на омбудсман на Кърджали

Хакиф Емин

Скандалът на днешната сесия на местния парламент и демонстративното напускане на заседанието на съветниците от опозицията осуетиха избора на омбудсман на община Кърджали.Точката за определянето на общесдтвен посредник бе заложена като първа в дневния ред поради своята важност.За избора на омбудсман е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от съветниците или общо 28 гласа.

Двама са претендентите за поста.Досегашният омбудсман Хакиф Емин и общественикът Пейчо Пашов.Те бяха допуснати до избора след събеседване от специална комисия.Зад Хакиф Емин стои твърдо ДПС, а Пашов се ползва със симпатии на ГЕРБ.

Изборът на обществен посредник е от изключителна важност за общината,но със своята конфронтационна политика ДПС го провали,каза пред журналисти лидерът на социалистите Милко Багдасаров.Той сравни избора на омбудсман по важност с желанието на всеки жител на селата в областта да има улично осветление пред дома си.

Изборът на омбудсман не може да се осъществи без гласовете на опозицията.За него трябва да гласуват 28 съветници,докато ДПС разполага едва с 23 .

Ще припомним,че досегашният омбудсман Хакиф Емин бе избран с пълно единодушие преди четири години.Това бе безпрецедентен избор,който нямаше аналог в страната.Всички отчети на Хакиф Емин пред местния парламент също са приемани с пълно единодушие.Заради казуса “Делов” обаче,лидери на опозицията се опитаха да политизират избора,като обявиха,че ДПС се опитва да предреши нещата.

До нова процедура по избора на омбудсман, сегашният обществен посредник ще продължи да изпълнява задълженията си.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини