„Ситигаз” ще газифицира Кърджали

„Ситигаз-България” ще изгради газопровод до Кърджали с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие. Проектът е разгледан на последния борд на трезора. Първоначално компанията се опита да си осигури средства по оперативната програма „Регионално развитие”. В последствие проектът, наречен „Газ Римини”, се разрасна и включи газификацията на 28 общини от газорапределителен район „Тракия”. Предвижда се изграждането на 850 км газопроводи.

Идеята за газифициране на Кърджали принадлежи на синия областен управител Пламен Иванов. През 1999 г. се проведоха консултации за пускане на тръба от Хасково до Кърджали с „Овъргаз”. Пламен Иванов постави условието да бъде елиминиран от участие тогавашния сив кардинал в СДС Христо Бисеров. От „Овъргаз” бяха готови да вложат 2 млн. долара, ако няма политически интриги. До съгласие не се стигна.

От 2004 г. в тази насока работи кметът на Кърджали Хасан Азис. Изпратено е положително становище до тогавашния министър на икономиката и енергетиката. През март 2006 г. той дава уверение, че са водени преговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за снабдяване със синьо гориво на общини, за чийто територии до този момент няма издаден лиценз.

През 2007 г. по предложение на кмета Хасан Азис общинските съветници гласуваха Кърджали да бъде присъединен към газоразпределителен район „Тракия”. Градоначалникът получи правомощия да преговаря със „Ситигаз” и да завърши проекта.

„Ситигаз” проведе маркетингово проучване за потреблението на газ в Кърджали .

Кметът Хасан Азис проведе преговори с Бургастрансгаз и Министерството на икономиката и енергетиката Кърджали да се свърже с тръбата от Хасково към Гърция.

През 2008 г. Българският енергиен холдинг и Булгаргаз започнаха инвестиционни проучвания за свързване с газопреносната система на Гърция. Трасето, по което се предвижда да мине тръбата, е Димитровград-Хасково-Кърджали-Момчилград, събщи тогавашния областен управител Ангел Коджаманов.

Европейската комисия се ангажра с изпълнението на проекта за тръба Хасково-Комотини, която да преминава през Маказа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини