Традициите оживяха в Кърджали чрез българските шевици

Изображение 1 от 4

    Незабравими арт преживявания създаде художникът Мая Мечева на двадесетте участници в организирания уъркшоп на 19 февруари в зала53 на Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ в Кърджали. Инициативата "Българската следа в изобразителното изкуство" на сдружение "Нови перспективи за развитие" е дейност, организирана в рамките на проект "Пазители на традициите" по Националната програма за младежта.

    За втори пореден път младежи на възраст от 15 до 29 годинипресъздадоха своите виждания за безкрайността и вечния живот и въплътиха надеждите си за щастие и благоденствие, изобразявайки ги чрез един от най-древните символи- Канатица.

    От водещия модератор участниците научиха, че българските шевици носят дълбоки послания за човешките отношения, връзката ни с природата и хармонията в живота. Разбраха, че дървото на живота, канатица, елбетица, маказа, свастика – това са все изображения, които имат точно определен смисъл и значение в дрехите и бита на българите и са запазени до наши дни като национална ценност. Потопиха се в сакрални кодове и силна духовна енергия, съхранила великото познание на нашите предци.

    Традициите оживяха в картините на участниците, които създадоха шедьоври, обръщайки се към корените си по най-естествения начин- чрез творчество.

      Българската шевица не е просто украса, а е нещо много специално. Предназначението й е много по-дълбоко.В нея е вложена сила, послание, защита. Българската шевица – нашето знание, дух, вяра!

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини