Заключителен форум по проект „Пазители на традициите“

Изображение 1 от 5

    Грейнали цветни платна с изрисуванатамноголикаКанатица посрещнаха 100-те младежи на заключителнияфорум по проект  „Пазители на традициите“ на сдружение "Нови перспективи за развитие"с подкрепата на Националната програма за младежта (2021-2025).

    Участниците представиха вълнуващи презентации и запомнящи се моменти от тяхното пътуване по стъпките на българската култура и занаяти. Споделиха за видяното, наученото и преживяното.

    Разказаха за автентичната атмосфера на родопския бит и традиции и истинския урок по родолюбие, който научиха при посещението си в Слънчевата ферма в с. Тънково, община Стамболово, област Хасково за реализиране на инициативата „Кулинарното наследство на Източните Родопи“.

    Тръгнали по стъпките на българската култура и занаяти, споделиха емоциите си от магията на тесните калдъръмени улички и глъчката от занаятчийските работилници на най-южният град на България- Златоград. Показаха участието си в процеса на изработване на „вълшебни“ занаятчийски художествени произведения на улица „Стръмна“в Стария Пловдив.Изразиха възхищението си от златните ръце на българските занаятчии, от изяществото на сътвореното, в което се крие и сила, и решителност, и топлина.

    Показаха моменти от изнесените нетрадиционни и зареждащи с настроение и много усещане за принадлежност уроци по традиции пред своите връсници.

    Посрещнаха участниците в събитието с творбите си, сътворени в арт ателиетата по темата "Българската следа в изобразителното изкуство", която им даде познания за смисъла, цветовото значение, силата и красотата на българската шевица, с нейното хилядолетно приложение в бита и културата на древните народи, водеща началото си именно от нашите земи.

    Подобни дейности са изключително полезни за осмисляне и пълноценно прекарване на свободното време, възраждане и съхраняване на традициите, повишаване на личната и обществена култура и утвърждаване идентичността на младите хора.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини