Традициите са живи

Изображение 1 от 5

    Втора група от двадесет младежи минаха по стъпките на българските култура и занаяти в рамките на проект „Пазители на традициите“, реализиран от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и финансиран по Националната програма за младежта (2021-2025). От 19 до 21 януари, малкият родопски град- Златоград, пренесе участниците назад във времето, там където са живи традициите, съхранени грижливо и с любов.

    Младите пазители на традициитесе докоснаха до занаяти и култура от преди повече от 100 годинив етнографския ареален комплекс, където научиха тънкости за гайтанджийството, терзийството и грънчарството. Усетиха патриотичния дух на миналото, разхождайки се по тесните калдъръмени улички. Възхитиха се на традиционните родопски къщи с бели зидове, откъдето идва и старото име на града- Беловидово.

    В рамките на дейностите по проекта участниците бяха запознати с характерните за региона занаяти, направиха проучване и дискутираха по темата за традициите и обичаите, проведоха урок по народни танци, разказаха какво са научили за различните занаяти.Не бяха пропуснати и игрите за стопяване на ледовете, активности за опознаване и споделяне, работа в екип с творчески предизвикателства.

    Макар дъждовно и снежно, обучението постигна целта си: да допринесе за съхраняването на българското наследство и духовния потенциал на нацията.

    Традиция – тази хубава дума е скрила в себе си безброй значения. Най-важното сред тях е семантиката на нашето си, родното,и това, което то носи в сърцето на всеки един от нас. Родното винаги е мило. И вярвайте, обичаите и ритуалите могат да са атрактивни и за младите.

    Традициите са, за да помним откъде идваме! Нека ги почитаме и пазим! Запазвайки миналото ще можем да съградим благодарение на него едно достойно поколение за бъдещето!

    Не се изисква много да се чувстваш българин – просто трябва да си горд, че си такъв. Щом настройката е зададена, въпрос на време е светът да погледне към теб с други очи.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини