Ученици от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ се подготвят за нова международна практика

За пета година ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ ще изпрати ученици на международен стаж в чужбина. През месец юли 15 ученици от 11 клас на гимназията ще проведат 3-семична производствена практика в град Волфсберг, Австрия, по проект финансиран по програма „Еразъм+”.

Той има за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение на учениците и е насочен към допълнително надграждане на професионалната подготовка в областта на автомобилната техника, електроника и компютърна диагностика.

Приемащ партньор е професионалното училище Fachberufsschule Wolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование и дългогодишен партньор на ПГЕЕ. Австрийската гимназия подпомага развитието и утвърждаването на новите специалности „Автомобилна мехатроника“ и „Електрообзавеждане на транспортната техника“. Австрийското училище поддържа много тесни връзки с фирми и обучителни институции в областта, част от които са включени в програмата на практикатана нашите ученици.

За да се класират за участие в практиката, кандидатите преминаха предварителна подготовка. Тя е в три направления - културна подготовка и подготовка, свързана с дейности за предотвратяване на риска, начална техническа подготовка и езикова подготовка. След нея на база показаните резултати от тестовете бе определен и крайния списък на участниците. Те продължават езиковото си обучение в електронната платформа OLS. То ще приключи с тест за установяване на ниво и напредък след завръщането на участниците в България.

През месец юли учениците ще заминат за Австрия и ще работят на реални работни места със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление, оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Ще се запознаят на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика,  системи за цифрово-програмно управление. Партньорите ни ще им представят и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците ще имат възможност да се обучават с уреди за диагностика и с осцилоскопи на най-новото ниво на професионална техника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки.

Ползите от тези стажове са безспорни. Резултатите, които постигат учениците, са стимул за по-малките от тях да се включват в подобни мероприятия и повишава мотивацията за учене и за развиване на знанията и уменията. 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини