В Електрониката успешно съчетават знания за езиковите норми с компютърни умения

В Професионална гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ – Кърджали, група ученици от IX „в“ клас със специалност „Компютърна техника и технологии“ оползотвориха рационално тази учебна година като се включиха в Занимания по интереси, в клуб „Книжовни норми и технологии“ с ръководител ст.уч. Ира Михайлова. Клубът е от тематична област „Технологии“, подтема „Езиков свят“,като дава възможност креативно да се съчетават знанията по български език и уменията по компютърни технологии.

Целта на заниманията бе учениците да усъвършенстват познанията си по български език, използвайкииновативни методи на работа, за да повишат творческите си умения и културната си осведоменост, както и да формират умения за стратегическо мислене и креативни решения в бързо променящия се свят.

Основната работна задача на учениците бе да разработят и систематизират в таблици всички изучавани книжовноезикови правила и да ги въведат в учебен сайт, който би могло да се използва успешно при подготовка за държавното външно оценяване по БЕЛ. Младежите проявиха старание и търпение, за да изведат съдържателно и в пълнота правилата и изключенията в езиковите норми. Усилията им бяха увенчани с успех, когато завършиха разработения сайт като готов продукт.

Реализацията на младите хора в нашия високотехнологичен и динамичен век е свързана с правилното владеене на езика и на книжовно- езиковите норми. Това обогатява общатакултура на учениците, изгражда подходящи модели на социално поведение, способства да стигнат до един езиков и технологичен свят без граници, благодарение на компютърните си умения и възможностите, които светът на технологиите им открива.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини