„Иновации в действие” събира златаровци и алековци от Кърджали в Петрич

В дните от 06до 09 юни Гимназията по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“  в гр. Петрич посрещна екипите от две сродни училища в нашия град – ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Кърджали и ПГ по икономика „Алеко Константинов“ – гр. Кърджали. Поводът бе НП „Иновации в действие”, чиято цел е да даде възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и  наблюдение в избрано училище. Благодарение на тристранното сътрудничество, програмата бе изпълнена с интересни учебни занимания, съпроводени с възможности за обмяна на опит и добри практики  в иновативната дейност по различните образователни направления. 

Като неиновативно училище, поканено на инициативата, имахме възможността да обменим опит, да почерпим нови идеи и да констатираме, че, обединени от желанието да развиваме творчество и креативност, вървим в една посока с партньорите.  Учениците и учителите бяха посрещнати по стар български обичай – със сладък хляб, мед  и ведро настроение. След традиционното запознаване с материално- техническата база, се отправихме в Актовата зала, където бе изпълнена песента”Моя страна, моя България”.  Програмата ни стартира с представяне на презентации и различни клипове, свързани с т.нар. „ реалии„. Проведе се и кръгла маса на тема: „Ролята на иновациите за повишаване на познавателния интерес на учениците и формиране на компетентности”. Споделянето на добри практики между училищата партньорипрерасна в дискусия за иновациите в средното образование, като всяко училище представи своята позиция .

Вторият ден бе посветен изцяло на творческите работилници с учениците от трите училища партньори. Основата задача бе всеки от четирите екипа да предложи име на своя отбор и да се ориентира в  определен цитат или пасаж  от български автори, като даде своята интерпретация на отделния текст и след  това да защити пред всички учители своите твърдения. Дебатите бяха безкрайно оспорвани и интересни за всички присъстващи в залата.  От наша страна, като техни учители, бяхме затруднени да излъчим  отбор победител. И именно поради тази причина бяха наградени и поощрени всички участници за творческия си подход и  иновативното мислене. След изпълнението на програмата, часовете бяха наситени  с посещения на разнообразни исторически забележителности и културни обекти из цялата област на Благоевград. 

В рамките на нашето партньорство си обещахме нови срещи, готови с нови идеи, нови проекти с цел реализирането на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес.  Убедени сме, че общата ни работа ще бъде пълноценна, и то не само в училище, а и извън него, защото българското образование трябва да създава и изгражда нови личности и бъдещи строители на съвременна  България.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини